Dačić i Obradović različito o tome zašto su evroparlamentarci napustili dijalog

Vesti 19. sep 202113:2623 komentara
dačić obradović n1
Izvor: N1

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i lider Dveri Boško Obradović različito su ocenili to što su i predstavnici Evropskog parlamenta u jednom trenutku napustili dijalog koji je sa predstavnicima vlasti i opozicije održan u Beogradu.

Dačić je za televiziju Prva rekao da su „evroparlamentarci krenuli da napuste dijalog, prvo Knut Flekenštajn a zatim Tanja Fajon, razočarani ponašanjem dela opozicije, pre svega (Dragana) Đilasa i (Vuka) Jeremića“, koji su taj sastanak ranije napustili.

Obradović je naveo da su „evroparlamentarci počeli da napuštaju dijalog u toku njegovog govora“, kada je rekao da su sporazum koji predlažu opoziciji, odnosno 16 zaključaka, dogovorili sa vlastima u Srbiji.

„Zašto je u toku mog govora deo evroparlamentaraca skočio sa stolica? Rekao sam da su oni napravili dogovor sa našom vlašću, da su zaključci posledica dogovora vlasti i evroparlamentaraca“, rekao je Obradović, koji učestvuje i u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova bez posredovanja stranaca.

Obradović: Dokaz da je opozicija bila u pravu

Obradović je izjavio i da se na osnovu 16 zaključaka koje su predložili predstavnici Evropskog parlamenta „može konstatovati da je opozicija bila u pravu da izborni uslovi nisu bili dobri i da Skupština nije demokratska“.

POVEZANE VESTI:

Obradović je izjavio da je u zaključcima evroparlamentaraca „kontrola nad izbornim procesom ostala nedefinisana“, i da je „istoj vlasti koja nije dozvoljavala slobodne izbore ostavljeno da sprovedu zaključke“.

On je naveo da će u narednim danima predsedništvo Dveri odlučiti da li će učestvovati“ u daljim pregovorima uz posredovanje evroparlamentaraca, i da su za taj pokret ključni sloboda medija i kontrola izbora.

Obradović je naveo da zaključci evroparlamentaraca predviđaju da opozicija dobije šest članova u Republičkoj izbornoj komisiji, od 17 članova koliko RIK ukupno ima, a da to znači da će vlast „uvek preglasavati“.

„Privremeno nadzorno telo koje bi trebalo da kontroliše medije sastavljeno je od šest članova koje daje REM i šest koje daje opozicija. Među tih šest koja pripadaju opoziciji ubaciće jednog ko pripada njima, Šeselja, Čanka ili Čedu, i opet će preglasavati“, rekao je Obradović.

On je naveo da je konkretnijih pomaka u pogledu slobode medija bilo na pregovorima bez posredovanja stranaca, gde je na poslednjem sastanku kome su prisustvovali i predstavnici sedam medija bilo reči oko izmene programskih šema televizija sa nacionalnom frekvencijom koje bi trebalo da otvore prostor za gostovanja predstavnika opozicije u svojim emisijama.

„Oni treba da dostave kako će izgledati njihove jesenje (programske) šeme i da se obavežu na emisije u kojima ćemo da gostujemo. To još nismo dobili“, rekao je Obradović.

Dačić: Biće realizovano bez obzira da li je potpisano ili ne

Dačić je odgovorio da je „vlast prihvatila sve što su evroparlamentarci tražili, i da će bez obzira da li je potpisano ili ne biti realizovano“.

„Očekujemo ko će u narednim danima ući u to telo (za medije) i RIK, i da nastavimo ovaj dijalog“, rekao je Dačić.

On je dodao da je u pregovorima vlasti i opozicije bez posredovanja stranaca napravljena radna verzija predloga o proširenju sastava RIK-a sa strankama koje nisu učestvovale na izborima, ili nisu prešle cenzus od tri odsto da bi ušle u parlament.

Dačić je rekao da vlast može uticati na javne servise RTS i RTV da u svojim programima otvore prostor i za opoziciju, a da je za privatne medije „to na bazi preporuka“.

Komentari

Vaš komentar