Dačić: Izbori bi realno mogli da budu održani 3. aprila

Vesti 17. sep 202108:39 > 11:54 24 komentara
N1 (ilustracija)

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi izbori u Srbiji realno mogli biti održani 3. aprila iduće godine jer postoje zakonski i ustavni rokovi, a taj datum je prošle godine najavio i predsednik Srbije.

„Nema tu mnogo nedoumica, bez obzira na to što sada ništa nije gotovo u pogledu pregovora o izbornim uslovima, ali je i predsednik Aleksandar Vučić prošle godine pomenuo 3. april. Postoje neki zakonski i ustavni rokovi koji se moraju poštovati sa ciljem da izbori budu u jednom danu“, rekao je Dačić u Jutarnjem dnevniku RTS.

On je objasnio kako je 10. april „neprihvatljiv za bilo kakve političke aktivnosti u Srbiji, jer je to dan Nezavisne Države Hrvatske“, dok je 17. april „vezan uz proslavu Vaskrsa“.

„Izbore za predsednika Srbije raspisujem ja, a za poslanike predsednik Srbije, ali je pre toga potrebno raspustiti Skupštinu“, rekao je Dačić.

Polazna osnova u dijalogu dokument iz EP, a ne predlozi opozicije

Dačić kaže da će na predstojećim sastancima u okviru dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje iz Evropskog parlamenta, polazna osnova biti dokument koji su sačinili evroparlamentarci, a ne naknadno izneti predlozi opozicije.

Predstavnici EP objavili su početkom septembra radni dokument o unapređenju izbornog procesa u Srbiji, a deo opozicije nezadovoljan tim dokumentom izneo je niz svojih zahteva.

Tokom gostovanja na RTS, Dačić je kazao da je opozicija sama tražila da predsednici EP sačine dokument na osnovu kojeg će biti nastavljen međustranački dijalog.

„Opozicija previše akcenat stavlja na medije, a izbori su kompleksan proces“, rekao je Dačić i dodao da opozicija smatra da je „sve rešeno“ i da je samo potrebno da se pojave „pet ili deset minuta na RTS“.

Dačić je naveo da ne postoji rok za postizanje dogovora u dijalogu, već da će „neke stvari“ biti urađene bez obzira na to da li će biti dogovora.

Razgovori u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje iz EP nastaviće se danas i u subotu.

„Vlast će biti apsolutno fleksibilna, a želimo da svi budu svesni toga da izborni uslovi ne mogu napraviti pobednika od nekoga ko nema dovoljno glasova“, kazao je Dačić.

Dačić je istakao da za dve godine razgovora, koliko zvanično traje dijalog, ima dosta rezultata i da je veliki pomak to što se govori i o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima, poput situacije na Kosovu i Republici Srpskoj.

„Kao za svaki posao, i za dijalog je potrebno najmanje dvoje. Uspeh dijaloga zavisi od toga da predlozi budu realni, ostvarivi i održivi – prihvatljivi za sve“, istakao je Dačić.

Govoreći o dijalogu o izbornim uslovima bez posredovanja iz EP, on je rekao da se u tom koloseku skoro došlo do dokumenta kojim, kako je naveo, možda nisu svi zadovoljni, ali predstavlja veliki pomak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare