Dačić: Jedino rešenje za Kosovo – mirno i političko, zasnovano na kompromisu

Vesti 23. jun 202118:31 12 komentara
N1 (arhiva)

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da ni Srbija nema puni suverenitet u Prištini, ali da isto tako Priština nema puni suverenitet na severu Kosova, a da bi "rat bio jedini način da bi se to izmenilo".

„Da bi se to izmenilo, u jednom ili u drugom smeru, da bi Beograd ostvario puni suverenitet u Prištini – recimo, ili da bi Priština imala suverenitet na severu Kosova gde žive Srbi koji ne priznaju nezavisnu državu, to može da se desi samo ratom. Da ne bi došlo do rata, zato je jedino realno rešenje, mirno rešenje, političko rešenje zasnovano na kompromisu“, rekao je Dačić u emisiji „Fokus“ na televiziji B92.

Ali, po njegovim rečima, taj kompromis nije prihvatljiv za „drugu stranu“ pošto „oni smatraju da ne moraju to da rade, jer oni smatraju da će neko njima to da ‘pokloni na tacni’, kao što im je NATO bombama poklonjen deo suvereniteta u delu Kosova“, izjavio je Dačić.

Kako je naveo, postoje dva pristupa u pregovaračkom procesu: „Jedan je pristup defetistički: ‘Sve je izgubljeno’, a drugi je pristup nerealističan, koji kaže: ‘I dalje je Kosovo deo Srbije kao da se nije ništa desilo’ „.

Na argumentaciju Prištine da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ponudio nijedno rešenje, Dačić kaže da Srbija nudi rešenja, ali da ona nisu prihvatljiva za Albance, a nisu prihvatljiva ni za „deo medjunarodne zajednice“.

Na pitanje šta su „crvene linije“ koje Srbija neće preći, Dačić je rekao da Srbija to zna: „Ta crvena linija jeste priznanje nezavisnosti Kosova, to za nas ne dolazi u obzir. To što mi govorimo, nije prihvatljivo za Prištinu, a međunarodna zajednica neće da napravi pritisak na Prištinu da se napravi kompromis“, rekao je predsednik parlamenta.

Reči predsednice Kosova Vjose Osmani da zbog presude Međunarodnog suda pravde „nema razloga da bilo koja država okleva da prizna nezavisnost“ Kosova, Dačić je rekao da se predstavnici pregovarača iz Prištine služe „prljavim trikovima“.

„Oni kažu nekima u međunarodnoj zajednici: ‘E, da bismo mi bilo kako razmišljali o Zajednici srpskih opština, ‘ajde ovih pet zemalja u Evropskoj uniji da prizna Kosovo’. Meni je to rekao ministar spoljnih poslova Slovačke“, izjavio je Dačić i ocenio da „tu više nema principa i svuda su ;dvostruki aršini“, ali je dodao da će Srbija poštovati sporazume.

„Sada traje taj moratorijum na sva naša lobiranja, trebalo bi da traje moratorijum i na drugoj strani. Ali dobro, dogovor o moratorijumu ističe u septembru, pa ćemo da vidimo. Mi smo spremni da nastavimo dalje“, ukazao je Dačić.