Dačić kritikuje Hila zbog podrške tužiteljkama – grubo mešanje u pitanja Srbije

Vesti 23. mar 202320:40 komentara
IVICA DAČIĆ
Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da postupak Ambasade SAD predstavlja otvoreno i grubo mešanje u unutrašnja pitanja suverene države Srbije.

„Znam da velikim silama izgleda da sve mogu, ali zamislite kako bi to izgledalo kada bi u našoj ambasadi u SAD Marko Đurić primio nekog američkog tužioca ili sudiju“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

On je dodao da je taj postupak u direktnoj suprotnosti sa željom za razvijanjem dobrih bilateralnih odnosa.

„Srbija je uvek otvorena i spremna za dijalog, ali svi strani predstavnici moraju da poštuju osnovne principe Bečke konvencije da nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari zemalja u kojima su akreditovani“, poručio je Dačić.

Američki ambasador Kristofer Hil se danas sastao sa zamenicama tužioca Bojanom Savović i Jasminom Paunović, a na Tviter nalogu ambasade SAD u Srbiji je objavljeno da su „nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni za napredak Srbije, a naročito za članstvo u Evropskoj uniji“.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni, poput Bojane Savović i Jasmine Paunović“, navedeno je u objavi, uz koju je objavljena i fotografija ambasadora Kristofera Hila sa Savović i Paunović.

Podsetimo, Bojana Savović i Jasmina Paunović bile su zamenice tužioca u beogradskom Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u EPS-u koje građane Srbije koštaju oko 7,5 miliona. Do njihovog premeštanja, a zatim i oduzimanja ovog slučaja došlo je samo dan nakon što je uhapšeno osumnjičenih šest lica, koje tužilaštvo tereti da su lažirali dokumenta i predstavili da je izgrađena industrijska pruga od železnikčke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B, koja ne postoji. Kako je pokazala dosadašnja istrga, posao nikada nije završen a novac je isplaćen privatnim firmama, pa je tako državno preduzeće EPS oštećeno za gotovo 7,5 miliona američkih dolara.

Tužiteljkama je bez obrazloženja slučaj oduzet, a Savović i Paunović su premeštene u drugo odeljenje tužilaštva. Iz Višeg javnog tužilaštva u saopštenju su istakli da se radi o “premeštaju” prema redovnom goišnjem planu u druga odeljenja. Međutim, deo opozicije i strukovna udruženja i nevladine organizacije smatraju da se radi o pritisku pravosudnih organa na nezavisne tužiteljke kao i o zataškavanju slučajeva visoke korupcije. Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, demantovao je te optužbe.