Dačić: Licemeran potez FIFA, Ukrajinu ne bi kaznili da kaže „Krim je naš“

Vesti 27. nov 202212:03 > 13:05261 komentara
Izvor: Reuters/Amr Abdallah Dalsh

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija kao država ne može da reaguje na to što je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokrenula postupak protiv reprezentacije Srbije jer se radi o sportskim organizacijama, ali je ocenio taj potez kao licemeran.

FIFA je saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u svlačionici njene reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova uz poruku „Nema predaje“.

Povezane vesti

„To samo govori o licemerju, niko ne govori i niko ne želi da se fudbaleri bave politikom, ali šta je to uvredljivo što neko kaže nema predaje“, rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je rekao da fudbaleri Švajcarske nisu kažnjavani, kao i da nije bilo kažnjavanja zbog drona u Beogradu sa zastavom velike Albanije.

„Srbija je međunarodno priznata država, članica UN, sa Kosovom kao delom Srbije, šta tu nije u skladu sa međunarodnim pravom i šta je uvredljivo. To je pokazatelj koliko nema principa, nego ima dvostrukih standarda i dvostrukih aršina. Nikad ne bi kaznili Ukrajinu kada bi rekla ‘Donbas je naš’ i ‘Krim je naš’, u čemu je razlika“, rekao je Dačić.

On je rekao da nema nigde principa, ni kod zemalja Zapada koje su priznale Kosovo, ali kažu da to važi samo za Kosovo, a ne važi za druge zemlje, ni kod Rusije koja ne priznaje Kosovo, ali kaže da može da prizna Krim, Donbas, priznala je Osetiju, Abhaziju.

Ukazao je i na Tursku, sa kojom kaže da Srbija ima korektne odnose, a naveo je da Zapad nije reagovao kada je Turska tražila da Kosovo bude član organizacije turkofonskih zemalja, ali jeste kada je zatražila isto za Severni Kipar.

Takođe je ukazao da nema principa, navodeći da Turska ratuje protiv Kurda koji hoće svoju državu a nemaju je i napada ih u drugim državama – Iraku, Siriji.

„Prvi put je vlast u Prištini direktno optužena da je kriva za eskalaciju krize“

Dačić je izjavio da se datum o postizanju dogovora sa Kosovom, koji pominje kosovski premijer Aljbin Kurti, niti spominje zvanično, niti je moguć i da će se pregovori nastaviti, ali da je postizanje nekog dogovora daleko.

Pročitajte još

Kurti je rekao da je u dogovoru Beograda i Prištine pod okriljem EU, kojim je smirena najnovija kriza oko registarskih tablica, predviđeno i to da sporazum o normalizaciji odnosa treba da se postigne negde do proleća 2023. godine.

„On je kao dobio neki datum, tog datuma nema, niti se spominje, niti može da se na takav način priča o svemu tome“, rekao je Dačić za Televiziju Prva, navodeći da Kurti pokušava da obrazloži sve što se dešava i zašto je prihvatio dogovor.

Dačić je rekao da je Kurti zaboravo da je visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao da mora da se ispuni ono što je potpisano, da mora da se forimira Zajednica srpskih opština.

Dačić je dodao da je naravno u interesu Srbije da se dođe do rešenja, da se razgovara o svemu tome i da joj nije interes da taj konflikt traje sto godina.

Rekao je da kada predsednik Aleksandar Vučić kaže da je najnoviji dogovor u Briselu bila taktička pobeda Beograda, to jeste taktička pobeda, ali nije bila deo taktike Srbije da stvara krize pa da iz njih izlazi kao pobednik, nego je Srbija bila konstruktivna i niko nije mogao da je optuži.

„Prvi put je Kosovo direktno optuženo da je krivo za eskalaciju krize. Ti razgovori će se savakako nastaviti, ali ja mislim da smo daleko od tog nekog datuma koji oni postavljaju, datuma koji je veštačko nametnut, koji su svi dematovali, čak i Amerikanci“, rekao je Dačić.

On je ponovio da će se pregovori nastaviti, ali da je daleko od „postojanja neke načelne saglasnosti u kom smeru će se sve ovo odvijati“.

Dačić je rekao da je važno za Srbiju da zna šta hoće. Podsetio je na dve temeljne vrednosti koje je izneo Vučić, takozvane crvene linije, da Kosovo ne može da bude članica UN, jer se time praktično zaokružuje priča o njihovoj nezavisnosti, a da je drugo pitanje bezbednost za srpske građane na Kosovu.

Komentari

Vaš komentar