Dačić: Ne sećam se da su bili jači pritisci na Srbiju još od 1999. godine

Vesti 30. okt 202209:06125 komentara
Izvor: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se "ne seća" da su bili jači pritisci na Srbiju još od 1999. godine, i dodao da Srbija osam meseci nije uvela sankcije Rusiji zato što one nisu u njenom interesu.

„Moramo stalno da razgovaramo s partnerima u Evropi i uopšte na Zapadu, i mi to i radimo. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je neprestano u tim razgovorima, ja ću se sada na tome više angažovati kao ministar spoljnih poslova“, rekao je Dačić za Kurir.

Povezane vesti

Na pitanje da li Srbija može da i dalje odoleva pritiscima da uvede sankcije Rusiji, on je naveo da sankcije Rusiji nisu uvedene osam meseci jer nisu u interesu zemlje.

„Ako naši interesi, naša ekonomija i naša politička stabilnost budu ugroženi na bilo koji način, mi ćemo razmotriti drugačije odluke, ali to će biti samo naše odluke i nikakav pritisak tu ne pomaže“, naveo je Dačić.

Dačić je rekao da bi Beograd mogao da bude mesto mirovnih pregovora ruskog i ukrajinskog predsednika „ako bude iskrene želje obe strane da se o miru razgovara u Beogradu“.

„Srbija ničim nije doprinela da izbije rat, ali može da doprinese da se dođe do mira“, rekao je Dačić.

Govoreći o ponovom izboru za šefa diplomatije, konstatovao je da je „dobar osećaj“ vratiti se u Ministarstvo spoljnih poslova, kao „kad se s puta vratite kući“.

Komentari

Vaš komentar