Dačić: Nećemo intervenisati na Kosovu

Vesti 27. maj 202314:46 245 komentara
Tanjug/ Jadranka Ilić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se podizanjem nivoa borbene gotovosti Srbija ne sprema da interveniše, već da bude u pripravnosti "za sve scenarije".

„Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći“, rekao je Dačić, koji je i generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dačić ;je na RTS-u, komentarišući najnoviju eskalaciju tenzija na severu Kosova u petak, rekao da je to možda „jedna od najopasnijih situacija“.

„Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na severu KiM, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mešovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na tzv. izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu“, rekao je Dačić.

On je naveo da je međunarodna zajednica ubeđivala Beograd u suprotno.

„Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je skstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu ‘idemo dalje'“, rekao je Dačić.

Istakao je da se premijer Kosova Aljbin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza, a da je položaj naroda „sve gori i teži“.

„Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rešenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cela Srbija stoji iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji, zato je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije“, rekao je Dačić.

„Ne igra nam se nikakvih ratnih igara, ne srlja nam se u ratne sukobe“

MILOŠ VUČEVIĆ
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Novoizabrani predsednik SNS i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da razume zahtev Srpske liste da Beograd napusti dijalog sa Prištinom, nakon postavljanja albanskih predsednika opština na severu Kosova, ali da je potrebno još razgovarati o tom predlogu.

Vučević je novinarima nakon izborne skupštine te stranke u Kragujevcu, gde je i izabran za predsednika, rekao da je taj zahtev Srpske liste stigao dok je ona trajala i da je zbog toga potrebno vreme, ali da će je državni organi razmotriti u kratkom roku.

„Ali zaista je nekada degutantno razgovarati sa onima koji po ko zna koji put osuđuju Kurtijevo nasilje, a on izgleda baš ne haje za njihovo osuđivanje, nego ide uvek korak dalje i očigledno nastavlja sa politikom terora nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji i isključivom cilju da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba“, rekao je Vučević.

Apelovao na Srbe na Kosovu i Metohiji da iskažu svoje proteste i neslaganje na demokratski način i da ne nasedaju na provokacije.

„Da izbegnemo taj scenario da smo stalno mi neki rušilački faktor, remetilački faktor na (ovom) prostoru“, kazao je Vučević.

Ocenio je da je situacija na severu Kosova i Metohije dramatična nakon što su albanski gradonačelnici ušli u četiri opštine na severu, u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, dodajući da je to „novi teroristički udar režima Aljbina Kurtija“ prema Srbima.

Vučević, koji je i ministar odbrane, kazao je da je jutros održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, navodeći da je razgovor po pitanju bezbednosne i političke situacije na Kosovu i Metohiju.

„Čuli smo procene nadležnih službi, agencija, svih onih koji su zaduženi za pitanje nacionalne bezbednosti i svih naših građana“, rekao je on.

Naveo je da raspoređivanje jedinica Vojske Srbije, nakon što je juče borbena gotovost podignuta na najviši nivo, još uvek traje u pravcu administrativne linije prema Kosovu i Metohiji.

„Mi očekujemo da će u narednim satima jedinice Vojske Srbije biti na svojim pozicijama i pratićemo dalju situaciju. Verujemo u mirno i političko rešenje, ne igra nam se nikakvih ratnih igara, ne srlja nam se u ratne sukobe, ne želimo da iko gine, ali prosto postoje crvene linije za našu državu“, rekao je Vučević.