Dačić o predlozima rešenja: Srbija jasno rekla šta su naše crvene linije

Vesti 03. dec 202214:24 25 komentara
TANJUG/RADE PRELIC

Da li će ići na samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tiranu, odlučiće sam predsednik Srbije, rekao je šef diplomatije Ivica Dačić. O predlozima rešenja odnosa sa Prištinom, koji se stavljaju pred Srbiju, kaže - treba sačekati pa videti.

„Svaki dogovor koji ne podrazumeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama je dobra tema i osnova za dalji razgovor. Prema tome, daleko smo od nekog definitivnog predloga, ali Srbija kada je jasno rekla šta su naše crvene linije, ali smo spremni da razgovaramo, važno je učestvovati u razgovoru. Srbija je konstruktivna i to vide predstavnici međunarodne zajednice, da li to žele da kažu ili ne žele da kažu, ili žele da kažu na potpuno pogrešan način, ne želeći da se Priština ljuti, to pokazuje samo da i dalje postoji jedna neobjašnjiva iracionalna povezanost između nekih zapadnih zemalja i njihovog čeda, predstavnika nezavisnog Kosova, da tako kažem“, rekao je Ivica Dačić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da razmotri mogućnost da promeni odluku da ne putuje u Tiranu, na Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, zbog odluke Prištine da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak na Kosovu i reakcije EU na tu odluku.

„Po pitanju te rasprave, Oliver varhelji mi je rekao da je razgovarao sa Anom Brnabić, ona mi je rekla da u EU misle da je veoma važno da Srbija bude zastupljena u Tirani“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon razgovora sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem.

Kazao je da on lično „ne vidi smisao“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare