Dačić o prijemu Kosova: Dan srama, prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država

Vesti 16. apr 202420:45 192 komentara
Tanjug/ Slobodan Miljević

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas "dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, budući da je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda".

Nakon što je u PS SE usvojena preporuka da se Prištini odobri da postane član Saveta Evrope, Dačić je u pisanoj izjavi rekao da „Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština i sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenja“.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje i Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka, predočio je Dačić.

O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? Mi ćemo nastaviti borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja, najavio je on.

Dačić je ukazao i da će se videti koliko vredi reč međunarodne zajednice, koja je data predsedniku Aleksandru Vučiću, da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare