Dačić: Ova vlast je prva koja je praktično samu sebe razvlastila

Vesti 16. jan 202223:06 30 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Narodne skupštine i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo rezultatima referenduma prema kojima je većina građana podržala izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

„Podsetiću da je ova vlast prva koja je praktično samu sebe razvlastila U smislu izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Od kad postoji parlamentarizam u Srbiji, Narodna skupština je birala sudije i tužioce“, podsetio je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SPS-a.

POVEZANE VESTI:

Od sada, kako je dodao, to više neće imati veze sa izvršnom i zakonodavnom vlašću.

Ustavne promene, prema njegovim rečima, predstavljaju značajan iskorak za vladavinu prava, depolitizaciju pravosuđa, kao i nastavak evrointegracija Srbije.

Dačić je izrazio i zadovoljstvo što je, kao posledica međustranačkog dijaloga u parlamentu, više od 16.000 članova biračkih odbora bilo iz redova opozicije čime je, kako je rekao, mogućnost zloupotreba svedena na najmanji mogući nivo.

Dačić je objasnio da je rok za podnošenje prigovora 48 sati, a ukoliko ne bude bilo ponavljanja glasova, dan nakon zvaničnog proglašenja rezultata, Narodna skupština će, kako je najavio, proglasiti ustavne amandmane i Ustavni zakon za sprovođenje ovih promena.

Prema nezvaničnim rezultatima, za „da“ na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa glasalo 60,48 odsto izašlih građana.

Komentari (30)

Vidi sve komentare