Dačić pozvao opoziciju da učestvuje u organizaciji referenduma

Vesti 25. dec 202112:25 > 14:278 komentara
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Predsednik parlamenta i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić je izjavio da očekuje da će opozicione stranke poslati imena 17.000 svojih predstavnika koji bi trebalo da budu članovi biračkih odbora na referendumu o promena Ustava vezanim za pravosuđe, zakazanom za 16. januar.

Pozivam ih da to učine, jer se ne radi o jednostavnom zadatku ni za veće i ozbiljnije partije, rekao je Dačić.

On je naveo da će SPS imati više od 2.500 predstavnika na biračkim mestima i da je ta stranka uvek spremna za izbore.

Dačić je izjavio da će posle Nove godine SPS sa Srpskom naprednom strankom (SNS) voditi razgovore o najboljem obliku saradnje na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima.

Zajednički kandidat za predsednika

Prema Dačićevim rečima, kandidat za predsednika Srbije će biti zajednički i očekuje da će to biti lider SNS i aktuelni šef države Aleksandar Vučić.

„Ja sam juče razgovarao sa (predsednikom SNS) Aleksandrom Vučićem, dogovorili smo se da odmah posle Nove godine napravimo partijski sastanak naša dva rukovodstva i da se dalje bavimo pitanjem šta je najbolje, na koji način, koja forma naše saradnje u smislu parlamentarnih i gradskih izbora“, kazao je Dačić novinarima u centrali SPS u Beogradu.

On je istakao da su se odavno izjasnili o tome da bi trebalo da imaju zajedničkog predsedničkog kandidata sa SNS i dodao da očekuje da to ponovo bude Vučić.

Dačić je rekao da će SPS i SNS morati što pre da donesu konačnu odluku, jer je rok za raspuštanje Skupštine Srbije 15. februar 2022, nakon čega bi trebalo da se raspišu vanredni parlamentarni i gradski izbori.

„Dakle vi ne možete da donesete odluku 14. februara, morate ranije, znači odmah posle nove godine“, naglasio je Dačić.

Odluka o sankcijama Belorusiji nije nova

Predsednik parlamenta je ocenio da nedavno pridruživanje Srbije sankcijama Evropske unije protiv Belorusije nije nova odluka.

„Ne možete po svim pitanjima da se ne slažete sa Briselom ako želite u EU. Srbija je do sada prihvatala određene političke ocene koje ne nose neke direktne posledice po naše odnose sa Belorusijom“, rekao je Dačić novinarima.

Dačić je izjavio da Beograd želi dalji razvoj odnosa sa Belorusijom.


Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar