Dačić protiv vanrednih izbora, kaže da deo opozicije zloupotrebljava tragedije

Vesti 11. maj 202310:07 > 11:56 36 komentara
Tanjug/Vladimir Šporčić

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kritikovao je deo opozicije što, po njemu, zloupotrebljava za političku borbu dve nedavne masovne tragedije u Srbije i ponovio da nije za vanredne izbore.

On je za Televiziju Prva ocenio da opozicioni zahtevi nemaju nikakve veze sa borbom protiv nasilja i istakao da je pristalica političkog jedinstva i stabilnosti.

Pročitajte još

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova, rekao je da su parlamentarni izbori bili prošle godine u aprilu i da sada ne vidi razlog zašto bi sada održani.

„Da li će i na koji način da se pristupi rekonstrukciji Vlade, to nikada nije bilo sporno“, kazao je on.

Podsetio je da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i ranije govorio o mogućnosti promena u Vladi u sledećoj godini.

„Ne pitaju nas zašto nismo uveli sankcije, već kako pomažemo Moskvi da ih izbegne“

Dačić je izjavio da izaslanik EU za pitanje sankcija Dejvid O’Salivan dolazi u posetu Srbiji ne sa pitanjem zašto Beograd nije uveo sankcije Rusiji, već na koji način pomaže Moskvi da ih izbegne.

„Mi smo konstantno pod pritiskom da uvedemo sankcije, vi kada imate dugo visok pritisak, vi se nekako naviknete na visok pritisak, ja ne znam šta bi radili međunarodni zvaničnici, a da ne vrše pritisak, to je njihov posao, oni moraju nekako da opravdaju svoju platu“, rekao je Dačić za TV Prvu.

Šef diplomatije je rekao da Zapad na Srbiju vrši pritisak, jer želi da svi oni koji se bave politikom u Beogradu imaju isti odnos prema Rusiji.

„Međutim, naša pozicija je delikatna zbog toga što mi imamo pitanje našeg suvereniteta i integriteta, u čijoj odbrani nam pomaže Rusija“, ponovio je Dačić.

On je na pitanje novinara kako ocenjuje to što je Zapad proglasio legitimnim izbore na severu Kosova u četiri opštine, koje su Srbi bojkotovali, odgovorio da su u pitanju dvostruki standardi.

„To vam sve govori o tome da su u svemu dvostruki standardi, ono što je dozvoljeno za kosovske Albance bilo bi osuđeno u Beogradu. Do kraja meseca se očekuje pitanje kako će novi zvaničnici ući u opštinske zgrade. Oni ne poštuju čak ni svoje odluke sudova vezane za manastir Dečani“, rekao je Dačić.

On je dodao da svakog dana očekuje nove načine na koje će se vršiti represija srpskog naroda i da ta situacija od Beograda traži jednu visoku dozu političke odgovornosti – da ima političko jedinstvo i stabilnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare