Dačić: Prvi razgovori vlasti i dela opozicije protekli u veoma dobroj atmosferi

Vesti 29. apr 202110:13 9 komentara
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da je prva runda dijaloga vlasti i dela opozicije koja ne prihvata posredovanje Evropskog parlamenta protekla u "veoma dobroj i korektnoj atmosferi" i da je zaključeno da između vlasti i opozicije ne treba da postoji razlika u vezi najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja.

Dačić je kazao da je „veoma zadovoljan“ što se jučerašnjem sastanku odazvalo 26 stranaka, među kojima su kako je naveo, i opozicioni Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Srpska radikalna stranka (SRS), Demokratska stranka Srbije (DSS), pokreti Dosta je bilo i Dveri, Zavetnici, Nenad Čanak i Čedomir Jovanović.

„Svi su se ponašali veoma konstruktivno. Razgovarali smo četiri sata i pokazali da imamo dobru volju da o pitanjima za koja neko smatra da su sporna, mogu da se stvore pomaci u razvijanju klime međusobnog poverenja. Uspostavili smo i princip da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno“, rekao je Dačić za televiziju Pink.

Povezane vesti

Naveo je da se pozivu na sastanak nisu odazvale „stranke oko Dragana Đilasa i Vuka Jeremića“, kao ni „koalicija Borisa Tadića“ koja je po njegovim rečima, poslala parlamentu platformu za razgovore o unapređenju izbornih uslova, ali uz posredovanje EP.

„Zaključili smo da su ovakvi skupovi veoma pozitivni i da bi trebalo da se održavaju dva puta godišnje u smislu dijaloga o raznim temama kao doprinos boljem međusobnom razumevanju. Na neki način, svi su bili saglasni da bi razgovore o izbornim uslovima trebalo završiti najmanje šest meseci uoči izbora“, kazao je Dačić i nove razgovore najavio posle Uskrsa.

Govoreći o međustranačkom dijalogu kojim posreduje EP, Dačić je kazao da pre juna „sigurno“ neće biti plenarnog sastanka sa evroparlamentarcima.

„Oni su od 19. do 22. aprila onlajn razgovarali sa parlamentarnim strankama, a posle će imati sastanke sa vanparlamentarnom opozicijom, pa 7. maja sa mnom. Posle ćemo videti šta dalje, ali pre juna sigurno neće biti plenarnog sastanka, a oni pre septembra neće lično doći. Ako čekamo toliko dugo, ne verujem da ćemo postići neke rezultate“, kazao je predsednik parlamenta.