Dačić razgovarao sa Borelom i Berbok o nastavku dijaloga s Prištinom

Vesti 01. dec 202220:37 > 21:20 2 komentara
Instagram/ivica.dacic.rs

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a u Lođu sa visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske Unije Žozepom Borelom sa kojim je razgovarao o stanju dijaloga Beograda i Prištine i evropskim stremljenjima Srbije. Šef srpske diplomatije je o nastavku dijaloga s Prištinom razgovarao i sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok, izrazivši nadu da će Nemačka imati izbalansirani pristup i konstruktivnu podršku u tom procesu.

Dačić i Borel su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

POVEZANE VESTI:

Dačić je tokom razgovora rekao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od njenih glavnih spoljnopolitičkih prioriteta. Takođe je istakao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva.

Dačić je podvukao da se Srbija zalaže za unapređenje regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

Srbija od Nemačke očekuje izbalansiran pristup

Dačić je izrazio nadu da će Nemačka imati izbalansirani pristup i konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primeni postojećih dogovora, a pre svega, formiranju ZSO.

On je u razgovoru sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok u Lođu, rekao i da je neophodno izbegavati jednostrane poteze i ne pružati podršku nerazumnim zahtevima Prištine koji su u suprotnosti sa dogovorenim okvirom za postizanje rešenja.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, Dačić je izrazio nadu da će Nemačka imati izbalansirani pristup i konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primeni postojećih dogovora, a pre svega, formiranju ZSO, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže da visok nivo političkog dijaloga, ostvaren u prethodnom periodu, bude nastavljen i intenziviran, kao i da uskoro dođe do razmene poseta ministara spoljnih poslova.

Dačić je istakao zahvalnost Srbije za podršku vlade Nemačke intenziviranju evropskih integracija Srbije i regiona.

Sagovornici su složili da treba nastaviti ne samo politički dijalog, već razvoj sveobuhvatne saradnje, uključujući i ekonomsku saradnju.

Ministar Dačić napomenuo je da je Nemačka najznačajniji ekonomski partner Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, kao i da nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 78.000 radnika, navodi se u saopštenju.

Razvoj saradnje sa Kanadom

Dačić se u Poljskoj sastao i sa šeficom diplomatije Kanade Melani Zoli. Istako je da se Srbija zalaže za unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje sa Kanadom u oblastima rudarstva, energetike i poljoprivrede, kao i za privlačenje kanadskih investicija.

Dačić i Zoli su na sastanku izrazili opredeljenost za jačanje bilateralnih odnosa, koji imaju dugu tradiciju, s obzirom da je prošle godine obeleženo 80 godina diplomatskih odnosa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare