Dačić: Sa Mekalisterom smo razbistrili neke stvari, dijalog nije fontana želja

Vesti 03. feb 202110:21 18 komentara
N1 (arhiva)

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nesporno opredeljenje Srbije da se nastavi međustranački dijalog, jer treba da se razgovara, ali taj dijalog "nije fontana želja".

U okviru parlamenta nema potrebe za međustranačkim dijalogom i zato ima mnogo dilema koje treba razjasniti, konkretnih stvari o kojima treba razgovarati, rekao je Dačić za TV Pink iznoseći detalje razgovora sa predsednikom Spoljnopolitčkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Ta pitanja neće se rešiti time da se kaže da RTS ima paralelnu uređivačku politiku ili ministarstvom za izbore, rekao je Dačić uz napomenu da su sa Mekalisterom „razbistrili neke stvari“.

Pandemija je, teško se putuje i on sam je predložio da se vratimo na početak, kada su dolazili Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, a posle su se pridružili Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, koji imaju funkcije povezane sa Srbijom.

Rekao sam, dodao je Dačić, mi možemo od 1. marta kad god hoćete, ali hajde da vidimo koji je format, teme, učesnici, jer ima nekih koji neće u ovom dijalogu da učestvuju.

Predsednik Aleksandar Vučić je učinio dobar gest vlasti da se otvori taj međustranački dijalog, a nije morao, kako bi se pretresla sva pitanja za koja opozicija smatra da su važna, ocenio je Dačić.

Zatekao sam situaciju da je 90 odsto onoga o čemu se razgovaralo ostvareno, a pored toga oni nisu učestvovali na izborima, rekao je Dačić o opoziciji i naglasio da sada od njih nije dobijen nijedan zvaničan predlog o zahtevima.

Očekuje se, rekao je predsednik Vučić, da će u aprilu naredne godine biti i vanredni parlamentarni, onda se pojavilo interesovanje da Srbija nastavi međustranački dijalog i zato sam razgovarao sa Mekalisterom uoči Nove godine, podsetio je Dačić.

„Mekalister rekao da smo šampioni u vakcinaciji“

Masovna imunizacija je velika stvar za nas i sam Mekalister je u našem razgovoru pomenu tu temu i rekao da smo šampioni u procesu vakcinacije i bilo mi je drago, rekao je Dačić.

Kad čujete od Nemačke i od Mekalistera takvu konstataciju, u uslovima kada se od nas to nije očekivalo, kada se smatralo da zemlje koje nisu članice EU imati velike probleme, kao što i imaju, u nabavci vakcine, pokazuje se odgovoran odnos naše države po tom pitanju, konstatovao je on.

Uspesi naše spoljne politike, predsednika Vučića i vlade, ogledaju se i u ovoj nabavci vakcina, to je potvrda da imamo prijatelje na svim stranama, rekao je Dačić.

On smatra da će Evropa morati da krene putem Srbije u ovoj oblasti, naglašavajući da se moraju prevazići predrasude da Evropa neće rusku ili kinesku vakcinu.

Govoreći o susretu Vučića sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Dačić je rekao da su tek sada uspostavljeni međusobni odnosi poštovanja i strateškog partnerstva, iako su dve države još u vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića potpisale sporazum o strateškom partnerstvu.

Dačić je ukazao da je dobro da Srbija bude u francuskoj zoni interesovanja.

Ova poseta je jasna poruka da Francuska razume i da će podržati srpske interese, a to nije poruka kada odete u London, gde očekuju da budete dobri i da se ne bunite mnogo, ocenio je on.

O sporazumu Izraela i Kosova: Povređeni smo zbog toga

Upitan o sporazumu Izraela i Kosova o uspostavljanju diplomatskih veza, Dačić je rekao da je to još jedan dokaz da svaka zemlja gleda svoje interese.

Kosovo je srpski Jerusalim, a sada imate situaciju da je Izrael zbog svojih interesa procenio da im Kosovo, kao muslimanska zemlja, odgovara, rekao je Dačić.

„Mi smo stalno govorili da Kosovo nije muslimanski ili religijski projekat. Povređeni smo zbog toga i ostaviće loše posledice po naše odnose. Nećemo se svađati, kad je teško, morate dostojanstveno izdržati“, zaključio je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare