Dačić: Sledeće nedelje s Mekalisterom o međustranačkom dijalogu

Vesti 29. jan 202117:48 > 18:16 7 komentara
Ivica Dačić
Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsednik Spoljnopolitčkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister za sledeću nedelju zakazao sastanak na kojem će se razgovarati o međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

Dačić je za TV B92 rekao da će na sastanku biti reči o tome kako će se sprovoditi dijalog, koje će biti teme i format razovora, ali je naglasio da očekivanja učesnika treba da budu realna.

Povezane vesti

„To znači da (dijalog) nema za cilj da uspostavi neku paritetnu ili prelaznu vladu“, istakao je Dačić.

Kazao je da je tokom poslednjeg razgovora s Mekalisterom, krajem decembra 2020. godine, dogovoreno da se ostavi vremena kako bi se razmislilo o „ključnim pitanjima“ – kad će početi dijalog, ko će biti predstavnici EP, kao i o temama i formatu razgovora.

Dačić je ocenio da bi u dijalogu trebalo da učestvuju sve stranke koje predstavljaju „neku političku snagu“ i dodao da će saslušati predloge i onih političkih aktera koji iz nekog razloga ne žele da učestvuju u njemu.

Demantovao je pisanja nekih medija da su se tokom razgovora on i Mekalister posvađali, što je dovelo do odlaganja razgovora.

„Niti smo se čuli, niti je razgovor bio predviđen. S Mekalisterom imamo veoma korektne odnose – ja lično, a i Srbija“, dodao je on.

Govoreći o poslanici EP Tanji Fajon koja je potvrdila da je Srbija tražila njeno izuzeće iz dijaloga, Dačić je naglasio da je Fajon „nekim svojim izjavama“ sebe „diskvalifikovala“ i da „veliki broj stranaka“ ima kritičke primedbe na njeno ponašanje.

Privođenje Belivuka ostvarenje najava borbe protiv kriminala

Dačić je i izjavio i da ne zna detalje privodjenja vodje navijača Veljka Belivuka, ali da smatra da je to „ostvaranje“ najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je za Srbiju prioritet borba protiv organizovanog kriminala.

„U tom smislu mogu samo da podržim taj čin“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da on nema informacije da je Belivuk povezan s navodnim prisluškivanjem Vučića, što je teško krivično delo i da veruje da će odgovornost biti utvrdjena, a krivci kažnjeni.

„To je nezabeležen slučaj da se predsednik jedne države ilegalno prisluškuje. I svako ko je za to odgovoran, treba da odgovara“, naglasio je on.

Belivuk, zvani „Velja Nevolja“, vodja navijačke grupe Partizana pod nazivom „Principi“, koga je policija označila kao člana „kavačkog kriminalnog klana“, i jedan njegov saradnik privedeni su danas na informativni razgovor.

Portal KRIK navodi da su njih dvojica privredena po dolasku na beogradski aerodrom iz Crne Gore gde je objavljeno da je nedavno navodno sprečena likvidacija Belivuka.

Komentari (7)

Vidi sve komentare