Dačić: Spremni smo da saslušamo sve predloge, ali ne bira dijalog ko će na vlast

Vesti 25. feb 202108:56 > 19:52 22 komentara
N1 (arhiva)

Vlast je spremna da sasluša sve predloge za poboljšanje izbornih uslova, ali nikakvi izborni uslovi ne mogu da nadomeste nedostatak podrške jer neće dijalog birati ko će biti na vlasti, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić kaže da bi 1. marta trebalo da održi video konferenciju s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, da tog dana neće učestvati predstavnici političkih stranaka i da očekuje da će međupartijski dijalog početi u drugoj polovini marta.

„Oni (Evropski parlament) to smatraju na neki način početkom aktivnosti u međupartijskom dijalogu, ali sastanci sa strankama, neke su se izjasnile za razgovore uz pomoć Evropskog parlamenta, a neke su protiv toga, će se dešavati tek nakon tog nekog našeg početnog razgovora“, rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

Povezane vesti:

Na pitanje kada bi mogao da krene razgovor sa strankama, da li je moguće u martu, on je kazao da će se to desiti u martu, verovatno u drugoj polovini meseca.

Ponovio je da je potrebno definisati formate – ko će učestvovati, dodajući da ima obavezu da sasluša i predloge o izbornim uslovima i stranaka koje ne žele prisustvo stranaca u dijalogu.

„Ovo je međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, odnosno njenog predsednika, potpomognut od strane Evopskog parlamenta“, naglasio je Dačić.

Kako je rekao, sve stranke će biti obaveštenje o tome kada će se održati sesija, o dinamici i temema.

„Ne možemo da razgovaramo po principu političkog džuboksa i fontane želja, ne možemo da analiziramo svaki predlog koji se pojavi, ima deset platformi i verzija iz opozicije“, reako je Dačić.

„Spremni da svaki izveštaj iz Brisela razmatramo“

Daćić kaže da je „bitno videti šta neko misli“, komentarišući izveštaj o Srbiji usvojen u Spoljnopolitikom odboru Evropskog parlamenta, ali i naveo da Srbija nije članica Ervopske unije i da nema uticaj na rad tog tela.

„Mi smo spremi da svaki izveštaj koji dođe iz Brisela razmatramo i donosimo naše ocene o tome“, rekao je Dačić, naglasivši da Srbija vodi samostalnu politiku i da tek treba da se vidi tačan tekst jer su sada usvojeni amandamani.

Povodom kritike u tom izveštaju da je u Skupštini Srbije prisutan agresivni rečnik i zastrašivanje političkih protivnika, on je rekao da nije do sada izricao mere poslanicima.

Izvor: Tanjug

„Ja bih zamerio Evropskom parlamentu na nekim veoma agresivnim stavovima, čak i antisrpskim, koji se mogu čuti na njegovim sednicama, potrebno je da predsedavajući reaguje“, rekao je Dačić.

On je kao primer naveo da je to slučaj kad neko izjavi da mu je drago što Srbije nije otvorila nijedno novo poglavlje u pregovorima sa EU.

„Nadam se da neće biti potrebe da izričem mere, ali nisam ni pristalica toga da se mi štrecamo ako neko podigne obrve u Briselu, Strazburu, Vašingtonu, Moskvi ili Pekingu. Neka svako brine svoje brige“, istakao je Dačić.

Govoreći o radu spskog palamenta, on je rekao da to mesto nije Narodna biblioteka i pozorište gde publika ćuti i aplaudira.

„Narodni poslanik ima pravo da govori šta hoće jer je izabran od naroda, on ne može da odgovara nikome sem narodu na izborima“, rekao je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare