Dačić: Srbi i Amerikanci imaju zajedničku istoriju dužu od 140 godina

Vesti 15. mar 202318:34 13 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbi i Amerikanci imaju zajedničku istoriju dužu od 140 godina, koju su gradili zajedno i u najtežim trenucima u istoriji, boreći se rame uz rame za slobodu i demokratiju svojih naroda.

Dačić je, obraćajući se studentima Univerziteta Prinston kojima je danas bio domaćin, istakao da su srpsku i američku zajedničku istoriju još više obeležili ljudi koji su spajali narode dve zemlje, živeli i stvarali jedni sa drugima.

Podsetio je da se ove godine obeležava jubilej – 80 godina od smrti Nikole Tesle, „genija koji ne samo da je spojio naše narode, već i učinio nemerljivu uslugu celom čovečanstvu“.

Dačić je istakao da je Tesla bio Srbin koji je svoja najveća dela napravio baš u Americi, „noseći u sebi ljubav prema svom narodu, ali i prema zemlji u kojoj je živeo i iznad svega voleći celo čovečanstvo, čijem napretku je posvetio svoj genijalni rad“.

Studentima Univerziteta Prinston Dačić je uručio i simbolične diplomatske „Tesla pasoše“, a tim činom, oni su postali ovogodišnji „Tesla ambasadori“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare