Dačić: U Briselu su razumeli da je članstvo Kosova u UN crvena linija za Beograd

Vesti 24. jan 202320:16 43 komentara
TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Briselu da su njegovi sagovornici, među kojima je bio i šef evropske diplomatije Žozep Borel, razumeli da je članstvo Kosova u UN "crvena linija" za Beograd i da formiranje Zajednice srpskih opština ne sme da bude sporno.

Na kraju jednodnevne posete Briselu, gde je razgovarao sa Borelom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, članovima Evropske komisije i poslanicima Evropskog parlamenta, Dačić je srpskim medijima rekao da su njegovi sagovornici ukazali na „konstruktivan pristup“ Beograda u najnovijoj fazi pregovora o Kosovu.

Video: Tanjug

„Istakli su želju da se više ne bave svakonedeljnim konfliktima koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, za koje je po našem mišljenju iskljčivo kriv (kosovski premijer Aljbin) Kurti, već da se dođe do dogovora koji bi dao cvršće garancije i obezbedio mir i stabilnost. U tom smislu su konstruktivno ocenili angažman predsednika Vučića i Srbije“, naveo je Dačić.

Pročitajte još

Dačić je kazao da je cilj njegove posete Briselu potvrda evropskog puta Srbije i spremnosti zemlje da mirnim putem rešava sva otvorena pitanja.

On je rekao da je u Briselu potvrdio spremnost Beograda „da radi na osnovama i implementaciji“ plana EU za Kosovo o kojem je Vučić u petak razgovarao sa zapadnom petorkom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare