Dačić u Ankari: Želimo da Turska bude faktor mira i stabilnosti na Balkanu

Vesti 26. jan 202313:57 > 16:00 13 komentara
Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Ankari da bi Beograd želeo da Turska bude važan faktor mira i regionalne stabilnosti na Balkanu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, Dačić je zamolio Ankaru da utiče na Prištinu da promeni stav o primeni Briselskog sporazuma.

„Naša je molba da Turska iskoristi svoj uticaj kad je reč o Prištini, kako bi ona imala konstruktivan odnos po pitanju primene Briselskog i drugih ranije postignutih sporazuma, kako bismo mogli da razgovaramo o trajnim političkim rešenjima“, kazao je Dačić.

Dačić je izrazio uverenje da će srpski parlament pre početka nove turističke sezone ratifikovati sporazum o ulasku srpskih državljana u Tursku i turskih u Srbiju samo sa ličnim kartama.

„Turska je to uradila, ostaje obaveza da mi to uradimo. U Srbiji su bili izbori, pa proces formiranja vlade, tako da je parlament počeo da radi tek od oktobra“, kazao je Dačić.

On je rekao da je Beograd suočen sa pritiskom iz EU da Srbija ponovo uvede vize za turske građane.

„Mi taj pritisak odbijamo jer uvođenje viza turskim građanima nije u interesu Srbije, ali je svakako potrebno učiniti napor da se spreče zloupotrebe bezviznog režima“, naveo je.

Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Turske „na istorijskom maksimumu“ i dodao da dve zemlje imaju „izuzetno otvoren i prijateljski odnos, zasnovan na poverenju“.

„Ekonomska saradnja je u usponu, imamo niz investicija i infrastrukturne projekte koji pomažu razvoj regiona Srbije, naročito autoput za Sarajevo“, kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je osudio spaljivanje Kurana, svete knjige islama, na protestu u Švedskoj, ocenivši to kao tragičan događaj. Reekao je da je spaljivanje knjiga „prvi korak ka spaljivanju ljudi“.

„Tragično je da je moguće da u jednom društvu, koje je deo Evropske unije i Zapada, postoji atmosfera da ovako nešto može da se desi. A naročito zato što mi decenijama slušamo razne lekcije iz tih delova sveta“, kazao je Dačić.

Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Dodao je da uprkos svim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, koji su bili krvavi, „nije čuo da se negde u regionu desilo spaljivanje Kurana ili Biblije“, svete knjige hrišćanstva.

Čavušoglu je rekao da je danas „zlatno doba“ saradnje Srbije i Turske i dodao da će dve zemlje nastaviti da razvijaju odnose. Naveo je da je obim trgovinske razmene dve zemlje u 2022. godini bio 2,5 milijardi dolara, a da je cilj da dostigne pet milijardi dolara.

„Veoma je važna saradnja bankarskog sektora, (turska) Halk banka u Srbiji namerava da otvori nove filiajle, plan je da ih bude oko 40. Povećaćemo i broj letova između dve zemlje, imamo direktan let između Beograda, Istanbula i Ankare, uvodimo i let između Beograda i Izmira“, dodao je Čavušoglu.

On je rekao da će u februaru početi restauracija Bajrakli džamije u Beogradu i zahvalio Dačiću na tome što je „dao doprinos za dobijanje određenih dozvola“. Čavušoglu je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je, kako je rekao, „uložio veliki napor“ za razvoj Sandžaka, i za to što su u novoj Vladi Srbije dva ministra iz reda Bošnjaka.

Dačić se danas u Ankari sastaje i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predsednikom turskog parlamenta Mustafom Šentopom, a obići će i Ataturkov mauzolej.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare