Dačić: Ustav ne menjamo krišom niti na prevaru, sledi još jedan krug razgovora

Vesti 18. apr 202109:41 > 10:25 18 komentara
TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo nije usvojio predlog za promenu Ustava, već je doneo odluku da pre usvajanja treba obaviti još jedan krug konsultacija, zbog potrebe da se formira širi društveni konsenzus.

Dačić je na TV Pink rekao da će se obaviti još jedan krug konsultacija, a u javnosti je stvoren utisak da ovaj parlament hoće na prevaru ili krišom da progura promene Ustava.

POVEZANE VESTI:

„Radi se o izmenama samo u delu pravosuđa. Prazne su priče da će se promene ticati promena oko Kosova ili preambule“, objasnio je on.

„Onda će Odbor, posle debate, usvojiti taj predlog, proslediti ga Skupštini i onda kreće procedura – Skupština ga usvaja, Odbor piše amandmane, onda amandmane usvaja parlament i ide se na referendum“, rekao je Dačić, koji dodaje da isti saziv koji pokrene proceduru mora da usvoji i izmene ustava.

Referendum ne može da bude kad su izbori, jer je parlament raspušten, rekao je Dačić.

Počinju konsultacije u okviru međustranačkog dijaloga

Dačić je izjavio da sutra, 19. aprila počinju onlajn konsutacije evropskih parlamentaraca sa predstavnicima poslaničkih grupa u parlamentu, a on će za 26. april zakazati sastanak sa strankama koje ne žele posredovanje Evropljana.

Čini mi se da sutra onlajn konsultacije počinju od 12 sati sa poslanicima SNS, oko 13 sa SPS i taj proces će trajati do 22. aprila, sve onlajn, rekao je Dačić za TV Pink.

Posle će razgovarati sa vanparlamentarnim strankama, a onda će meni 7. maja da se jave i obaveste me šta je bilo, pa dijalog neće početi pre juna, ukazao je on.

„Odavde su se na mene žalili kako sam ja prereka za dijalog, a ja sam učinio sve što sam mogao, hteo sam da ubrzam Evropski parlament. Oni nikad nisu ni planirali da ide brže, jer idu logikom da su izbori u aprilu“, objasnio je Dačić.

Nikakav problem nije da se o najtežim temama vodi dijalog, dodao je on i istakao da će predstavnici SNS i SPS učestvovati u oba dijaloga.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović prethodno je izjavio da bi prvi sastanak vlasti i stranaka koje ne žele učešće stranih posrednika mogao da bude održan u narednih desetak dana.

Mi nismo za ideje koje bi izazvale dodatnu nestabilnost

Upitan o navodnom non pejperu slovenačkog premijera Janeza Janše, Dačić je podsetio da se dugo bavi politikom i seća se da je devedesetih svakih pet dana izlazio neki non pejper o Kosovu.

„Ne čuh da se neko buni zbog ovog predloga, još manje sam upućen nego predsednik da li ga stvarno i ima, ali i da jeste, kako ne reče neprihvatljiva je velika Albanije, već samo odnosi Republike Srpske i Srbije“, predočio je Dačić.

„Mi nismo za ideje koje bi izazivali dodatnu nestabilnost, mi poštujemo integritet BiH, sve dok se poštuje Dejton“, rekao je Dačić i pomenuo da Srbija ne prihvata rastakanje sopstvenog teritorijalnog integriteta.

Kosovo može da dobije najviše do 92 glasa, 93 sa Izraelom, u Generalnoj skupštini UN, rekao je Dačić.

Tužba protiv Marinike Tepić

Dačić je rekao da je tužio potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, zbog njenih tvrdnji da je, kao šef diplomatije, uzimao pare od privatnih trgovaca oružja za povlačenje priznanja Kosova.

„Kako ljudi u tim zemljama, koji su povukli priznanje, treba da se pravdaju pred svojim građanima da li je bilo korpucije. Nikoga nisam tužio, ali sad sam se odlučio zbog svoje, ali i časti države Srbije na takav jedna korak, jer znam da je laž“, rekao je Dačić.

Sramno je da ste na sve žene koje su u javnoj upravi bacili sumnju, rekao je Dačić o navodima Tepić o prostituciji zarad zaposlenja u javnoj upravi u Jagodini.

Bacili ste sumnju, ne na predstavnike vlasti, nego na sve žene koje su zaposlene, da su u pitanju osobe sa nižim moralom, zaključio je Dačić.