Dačić: Važno je da referendum o promeni Ustava uspe

Vesti 19. dec 202110:03 70 komentara
Ivica Dačić
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da se promena Ustava u opoziciji koristi za pregrupisavanje uoči izbora, ali da bi za građane bilo važno da referendum 16. januara uspe.

Dačić je na televiziji Pink rekao da je odluka o promeni Ustava već doneta i da se ne može sada naknadno menjati, a odnosi se isključivo na pravosđe u delu o izboru sudija i tužilaca, koje više neće birati skupština, već Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Povezane vesti

Dodao je da u uporednom pravu nema mnogo alternativa i da sudije biraju ili parlament, ili nezavisna tela, negde čak i vlada, a negde sami građani.

Dačić je ocenio da bi njemu koji je u parlamentu, trebalo da odgovara da referednum ne uspe i da poslanici nastave da biraju.

„Ispada da parlament želi sam sebe da razvlasti. A političari i vlada treba da se više uključe u kampanju i objasne da je promena Ustava važna za sve gradjane“, rekao je Dačić i dodao da bez tih predloženih izmena ne bi bilo otvaranja Klastera 4 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Dačić je istakao da je jasno definisano šta se menja i da nema reči o preambuli o Kosovu, te da se u javnosti ta tema zloupotrebljava.

„Imamo sa jedne strane grupe koje kao brane Ustav, a i onu opoziciju okupljenu oko Đilasa od kojih neke ne zanima pa će da bojkotuju, a neki će da glasaju protiv“, rekao je Dačić i to ocenio kao pregrupisavanje opozicije.

Dodao je da ima narodnih poslanika koji su protiv promena, i naveo Vladimira Đukanovića i Tomu Filu koji javno govore da će glasati protiv, ali je objasnio da oni za to imaju pravnu argumentaciju, dok je teza o promeni preambule navođenje ljudi na progrešno mišljenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare