Dačić: Vučić zajednički kandidat SNS i SPS, pitanje je zajednička lista

Vesti 20. nov 202110:02 54 komentara
Ivica Dačić
Tanjug / Sava Radovanović

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će ta stranka podržati predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića kao zajedničkog kandidata za predstojeće predsedničke izbore, a da je sada "centralno pitanje" da li će imati zajedničku listu za ostale izbore.

Pročitajte još:

„Vučić kao zajednički kandidat je sinonim zajedničke politike i ciljeva“, rekao je Dačić za TV Prva, navodeći da je sad najaktuelnije pitanje da li će socijalisti i naprednjaci „ići na jednoj, ili dve liste“.

Kako je rekao, odgovor će zavisiti od toga kako će opozicija nastupiti i kako će birači SPS i SNS reagovati na to da li je bolje da imaju jednu listu – kako u tehničko-organizacionom smislu, tako i u sabiranja glasova, ili odvojene liste.

„Moje je mišljenje da ne treba odsipati iz te neke zajedničke košare u kojoj su sva jaja na jednom mestu. Zašto bi mi to radili, ako to već radite (podržavate Vučića) za predsednika. Zamislite tu situaciju kako bi izgledala kampanja u svakodnevnom političkom životu gde vi prepodne agitujete za Vučića a popodne za sebe ili stranku“, rekao je Dačić.

Komentarišući nedavnu izjavu članice Predsedništva SNS Zorane Mihajlović da nije za zajedničku listu sa SPS i da ta stranka nema politiku već se samo „oslanja na Vučića“, on je rekao da „ne bi ni mogao da se zakači na Vučićeva leđa i kad bi hteo, jer je to već uradio svako ko je stigao“.

„Ne bi oni ni videli te fotelje u kojima su, da su se kandidovali sa svojim imenom“, rekao je Dačić, dodajući i da ne želi da diskutuje o tome sa Mihajlović.

On je rekao i da SPS ima dobre odnose sa Jedinstvenom Srbijom i da nije uošte pitanje da li će imati koaliciju sa tom strankom.

Dačić je ponovio da bi izbori trebalo da budu 3. aprila, navodeći da će Skupština Srbije imati „skraćeni mandat“, odnosno biti raspuštena sredinom februara.

Kako je naveo, referendum o ustavnim promenama trebalo bi da bude održan 16. janura, a po njegovoj oceni nema sumnje da će prethodno biti podržane u Skupštini Srbije.

On je rekao da je zdravstveno stanje počasnog predsednika SPS Milutina Mrkonjića teško, i da nema veze sa koronom.

„Nadamo se da će dobiti i ovu bitku kao i sve ranije“, rekao je Dačić.

Komentari (54)

Vidi sve komentare