Dan jedinstva, ali ne u zakonu – građanima bitnije gde je jeftina kavurma

Vesti 15. sep 202219:42 34 komentara

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Iako taj praznik nije predviđen Zakonom o državnim i drugim praznicima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da je važan za srpski narod i istoriju. Proveravali smo da li građani znaju šta država obeleževa od 2020. godine?

Jedinstvo, sloboda, nacionalna zastava – spojeno u jedno kroz državni praznik. Obeležavanje 15. septembra počelo je pre dve godine u znak sećanja na probijanje Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Zbog toga je zgrada Predsedništva dekorisana bojama srpske trobojke, koja nije izostala ni ispred Skupštine, Vlade, ali i Ministarstva spoljnih poslova.

Da li je to dovoljno da se građani sete šta država praznuje?

Evo šta kažu građani s kojima smo razgovarali:

Mene zanima gde ima jeftina kavurma da se kupi i tako nešto, razumete, to mi je ovako bitno, a ovo…

Ne znam, stvarno ne znam – 15. jeste, je l 15? Ja pojma nemam.

Znam samo da idem da se veslim i to je to.

N1: A ne znate koji praznik se obeležava?

Nemam pojma.

Koji je danas?

N1: 15. septembar?

Ne mogu da se setim.

Ne znam, stvarno ne znam, sad sam iz kreveta, ne znam.

Evidencija o državnim praznicima, nekima, ipak, nije strana.

Dan zastave.

N1: Šta Vi mislite o tom prazniku, je l nam neophodan, uveden je pre dve godine?

Dobar je.

N1: Zbog čega?

Eto tako, zbog nacionalne pripradnosti.

Ja svaki dan to slavim – za srpsko jedinstvo.

N1: Je l znate da je danas taj praznik?

Ne znam, nije važno kad slavim svaki dan.

Žao mi je što se toliko potencira sada, ja sam za to da sutra budem niti ona, niti on, niti ono.

Praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije definisan zakonom, dogovorili su ga političari na relaciji Beograd – Banjaluka. Tim povodom građanima su se iz BIjeljine obratili predsednik Aleksandar Vučić i srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

„Važan je ovaj dan i zbog toga što moramo da naučimo da poštujemo sebe i svoju zastavu i svoju slobodu i ma koliko nemali Ijedinstvo da na njemu insistiramo, onoliko koliko ga nemamo danas, imaćemo ga sutra“, navodi Vučić.

„Jedinstvo koje imamo ogleda se na svakom koraku i, gospodine Vučiću, Vi set taj koji ste uvek spremni da inicirate svaki novi, pa i onaj mali korak koji je potreban u tome“, navodi Dodik.

Oni koji se bave istorijom, ipak, različito gledaju na 15. septembar – kao državni praznik.

Povezano:

„Ovo je jedan možemo reći vrlo čudan praznik, ukratko možemo reći da je ovo jedno arčenje srpskih nacionalnih osećanja i podmetanja srpstva, jednostavno kao neka vrsta podrške vlastima. Vrlo jedan neobičan praznik, koji treba opet da istakne u prvi plan ta nacionalna osećanja i da zabašuri sve ostalo, tako da mislim da je ovo jedna vrlo jeftina politička upotreba nečeg što je veoma važno, što su u pitanju nacionalna osećanja većinskog naroda“, navodi Danilo Šarenac iz Instituta za savremenu istoriju.

„Bilo je nelogično očekivati da u periodu Jugoslavije i Kraljevine i socijalističke Jugoslavije imamo praznik posvećen proboju Solunskog fronta, konačno sada nakon što smo samostalna i nezavisna Republika Srbija – normalno je da iznova konstituišemo i osmišljavamo one važne datume nacionalne istorije koje ćemo obeležavati i kroz formu državnih praznika“, kaže Dejan Ristić, istoričar.

Praznik su građanima čestitali premijerka Ana Brnabić, ministar policje Aleksandar Vulin, ali i patrijarh Porfirije koji je poručio da bez duhovnog zdravlja – narod liči na orah sa tvrdom ljuskom bez jezgra i ploda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare