Dan kada je većina Jugoslovena plakala za vođom – i za sobom

Vesti 04. maj 202119:37 86 komentara

Pre 41 godine, na današnji dan umro je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Građani i dalje obilaze njegov grob, a u utorak uveče u galeriji muzeja Kvaka 22 otvorena je izložba fotografija “Državnička sahrana, sahrana jedne države” Imrea Saboa o sahrani Josipa Broza.

Milioni Jugoslovena su plakali, desetine hiljada Beograđana u tužnim povorkama izašli na ulice i odali poštu maršalu Titu. Umro je doživotni predsednik Josip Broz. Fotoreporter Imre Sabo, maja 1980. godine fotografisao je istoriju, narod koji je izgubio svog vođu.

Povezane vesti

„Mislim da je ogromna većina naroda tada iskreno žalila za tim čovekom, možda su stariji i iskusniji razmišljali da sada može sve da se preokrene“, kaže Sabo.

I preokrenulo se, ubrzo je sahranjena i tadašnja država Socijalistička federativna republika Jugoslavija. Razorena je ratovima, a povorke su zamenile izbegličke kolone.

„Ako se danas gleda, sigurno su svi plakali zbog sebe“, rekao je Sabo.

Tuguju za Titom i nekadašnjim životom i dalje. Titov grob je do danas posetilo milion ljudi iz celog sveta i sa teritorije svih zemalja nekadašnje SFRJ.

Kuća cveća u kojoj je sahranjen Josip Broz Tito, danas je pored Kalemegdana i muzeja Nikole Tesle najposećenija turistička lokacija u srpskoj prestonici, do epidemije koronavirusa, godišnje je posećivalo oko 130 hiljada ljudi.

Tito je bio pojedinac na koga je bio koncentrisan celokupan sistem, a to uništava demokratski potencijal društva, jer se sve vezuje za jednu ličnost, kaže istoričar Srđan Milošević.

„Dugoročno može da znači stvaranje atmosfere u kojoj demokratija ima manje šanse da uspe. Država je suviše komplikovan sistem da bi mogla počivati na jednom čoveku. Nije to neko domaćinstvo“, ocenjuje Milošević.

I 41 godinu posle Titove smrti, tri decenije posle uvođenja višestranačja, u Srbiji se i dalje, umesto o napretku demokratije češće govori o tome da li se gradi novi kult vođe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare