Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Vesti 11. nov 202206:56 > 11:57 68 komentara

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Ministar Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Selaković je rekao da Srbija bez pobede u Prvom svetskom ratu danas ne bi postojala ili ne bi postojala u današnjim granicama.

U francuskom gradu Kompjenju, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša 11. novembra 1918. godine u 11.00 potpisano je primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Rusije, SAD, Novog Zelanda i Belgije.

U do tada najstrašnijem sukobu koji je svet video, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik u Srbiji proslavlja od 2012. godine.

Polaganje venaca na Spomenik neznanom junaku

Nikola Selaković
Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a zatim se upisao u Spomen knjigu.

Selaković, koji je i predsednik Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, predvodio je centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca na spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, na Novom groblju.

Selaković je rekao da Srbija bez pobede u Prvom svetskom ratu danas ne bi postojala ili ne bi postojala u današnjim granicama.

„Danas obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu kojim je završeno jedno od najvećih krvoprolića savremenog doba. Ponosno stojimo na ovom mestu, kao pripadnici naroda koji je najviše stradao u Prvom svetskom ratu, kada se ima u vidu broj stanovnika pre i posle rata“, rekao je Selaković na svečanosti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra.

Vence su položile i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, boračkih udruženja i diplomatskog kora.

Ceremonija polaganja venaca održaće se i na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, kao i na groblju Komonvelta.