Prosvetari ispred Vlade: Nije nas stid da tražimo veće zarade, nismo 13. prase

Vesti 08. nov 202212:03 35 komentara

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovala je, povodom Dana prosvetnih radnika, protestni skup ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu. Predsednica USPRS rekla je da ih nije stid da traže veće zarade koje su, kako je istakla, trenutno ispod republičkog proseka.

Ni ove godine, kako kažu, ne proslavljaju, već protestuju, jer su nezadovoljni. Ipred Vlade su napravili performans i održali konferenciju za medije na kojoj su predstavnicima države i resornom ministru poručili da počnu da ispunjavaju ono što su obećali, kako bi srpska prosveta prodisala. U suprotnom, kako navode, sledi dodatni kolaps.

Predsednica USPRS Jasna Janković rekla je kako su prosvetni radnici imali „blag osećaj“ da će se nešto promeniti što se tiče ministra i Vlade, „jer sa ovima smo već sarađivali“.

„Pitali su me sada naši drugovi i drugarice iz policije da li imamo nešto da predamo. Ne, nemamo ništa da predamo zato što smo naše zahteve predavali toliko puta da verujem da svaka od ovih kancelarija iza nas ima po neki primerak zahteva USPRS“, kazala je.

„Naši zahtevi su dugo vreme već isti zato što se ne ispunjavaju. Prvi – u Srbiji je postalo sramota tražiti veću zaradu. Svi vam kažu: ‘Ćuti, može gore’, ‘Ćuti, nemoj da tražiš, smanjiće i ovo što imamo.’ Dakle, ispod smo republičkog proseka, 80 odsto nas visokoobrazovanih. Tražimo veće zarade! Nije nas stid što radimo, i želimo da ovde radimo i kvalitetnije, i da možemo od svog novca da živimo“, poručila je predsednica USPRS.

„Upravo je rebalans budžeta, mi smo tražili 20 odsto povećanje kroz rebalans budžeta, ali nismo znali da će taj novac otići nekom drugom, npr. Srbijagasu i Elektroprivredi, a za prosvetne radnike videćemo. Možda se sete do kraja skupštinskog zasedanja da i mi postojimo i da smo im pisali mnogo puta. Dakle, naš zahtev prvi je jasan – mi moramo da se podignemo tri godine po 20 odsto da bismo mogli da pratimo druge državne službe, ispod kojih smo sada ubedljivo najgori“, ukazala je Janković.

„Naš drugi zahtev koji takođe traje dosta dugo jeste kvalitetni socijalni dijalog. Vidite, čak i kada nas pozovu da razgovaramo, bili smo kod bivšeg-sadašnjeg ministra pre nekoliko nedelja, nije još znao da će biti ministar, u svakom slučaju kad smo otišli tamo, ministar se složio sa nama – da, treba povećati zarade; da, treba uvesti platne razrede“, navela je.

„Pa, ja ne znam šta je problem, ministar i mi mislimo isto. Tako da ja očekujem sada u Vladi i Skupštini ovih dana da će se ministar založiti upravo za resor koji mu je ostao, s obzirom da je nauka otišla drugima. Dakle, Ministarstvo prosvete je ostalo Branku Ružiću, pa nismo valjda mi najgori i trinaesto prase, i za nas se trba založiti“, poručila je Jasna Janković.

unija sindikata prosvetnih radnika protest unija sindikata prosvetnih radnika protest
N1
unija sindikata prosvetnih radnika protest unija sindikata prosvetnih radnika protest
N1
unija sindikata prosvetnih radnika protest unija sindikata prosvetnih radnika protest
N1
unija sindikata prosvetnih radnika protest unija sindikata prosvetnih radnika protest
N1

Profesor Nenad Gugl rekao je da su vrednosti srušene i da je današnje stanje svojim stihovima najbolje opisao Vladislav Petković Dis, u pesmi „Naši dani“.

„On kaže u toj pesmi: ‘Razvilo se crno vreme opadanja, Nabujao šljam, razvrat, poroci, Podig’o se se truli zadah propadanja, Umrli su svi heroji i proroci’, a veliki Gandi rekao je nekoliko grehova koji su ne samo u stanju da unište ne samo jedno društvo, jedan narod, nego čitavu civilizaciju. Evo nekih od tih grehova koje on navodi: bogatstvo bez rada, znanje bez karaktera, politika bez principa i poslovanje bez poštenja. Kao što vidite, mi smo duboko zaglibili u sve ove grehove“, predočio je Gugl.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare