„Kolika god da je bina, nije dovoljna da se sakriju od odgovornosti“

Vesti 25. maj 202321:20 48 komentara

Na platou ispred Narodne Skupštine obavljaju se poslednje pripreme za, kako vlast kaže, "Najveći skup u istoriji Srbije". Konstruisana je bina, ozvučenje je podignuto, povezuju se led paneli, pa čak i svetlosni reflektori. Beograđane, kažu, više ne čudi da se vlast kontraskupovima obračunava sa narastajućim nezadovoljstvom sopstvenog naroda, ali da poentu skupa - ne vide i ne razumeju.

Ispred skupštine nikla je bina. Ne za koncert, niti za doček sportista. Već za miting. Vlast predviđa – najveći u istoriji Srbije. Nije, kažu, kontra skup protestima „Srbija protiv nasilja“, ali mora da okupi više ljudi. Ako neće iz uverenja, biće dovedeni.

Kvadrati led panela, svetlosni reflektori, ozvučenje, ograda i dodatne bazne stanice za internet Telekoma Srbija, bilbordi pored puteva i na aerodromu – sve je spremno. Beograđani s kojima smo razgovarali, većinom, ipak nisu.

N1: Znate li zbog čega se montira bina?

„Nažalost znam. Očajna sam“.

„Ne vidim poentu prislinog dovođenja tolikog broja ljudi u glavni grad. Mislim da nam to ne treba u trenutku kada se u ovom društvu dešavaju ove dve tragedije i kada treba da se okupimo oko zajedničke ideje civilizovanog društva, mira, tolerancije, solidarnosti, ljubavi, mi imamo nešto suprotno, a to su dodatne podele“.

„Ja sam očajan, jer je protest „Srbija protiv nasilja“ meni vratio nadu. A sada imamo protest koji je protiv nečega što je moralno najispravnije na svetu… Ne znam šta da Vam kažem…“.

„To je, u stvari, jedna bolest koja tera pojedince da prave manifestacije koje treba da se glorifikuju. I onda on uživa u toj ljubavi, a to nije ljubav nego ucena“.

„Nije nikakav kontra miting, to je jedan normalan poziv građanima da se ujedinimo, da bude bolje nama svima“.

Zašto je važno da skup u organizaciji vlasti bude „najveći u istoriji Srbije“ pita se javnost. Nina Grbović iz Pokreta slobodnih građana kaže: „Vidi se slabost režima“.

„Pa nemaju drugo rešenje, ovo je krizni PR. Mi znamo da je njihovih birača sve manje. Vidimo raspoloženje među ljudima. Znamo situaciju sa statistima i sa ljudima koji su ucenjeni. Naravno, sva odgovornost za ono što će se desiti sutra je na ljudima koji su na vlasti. Zaista mislim da je neukusno da u ovakvoj situaciji vi pravite binu, kao da ćete da organizujete koncert. Ova megalomanija je odraz samo toga i mislim da pokušavaju da sakriju svoju slabost“, kaže Grbović.

„Megalomanija“ je izgleda zasmetala i premijerki Srbije Ani Brnabić. Zašto bi, inače, u Skupštini pozivala ljude da dođu na skup koji organizuje opozicija?

„Ja u svoje ime želim da kažem građanima da su uvek svi dobrodošli na skup protiv nasilja u subotu. Ja ću biti tamo i pozivam građane, jer to je skup koji ja osećam bliže svom srcu“, rekla je Brnabić.

A najbliže srcu su, kažu građani, žrtve iz Ribnikara i iz okoline Mladenovca zbog kojih su i izašli na ulice da protestuju.

Dizanje prašine zbog mitinga SNS, kaže opozicija, služi da bi se fokus javnosti izmestio sa tragedija. Slične metode su im uspevale ranije ali, tvrde, sada neće.

„Ova bina, kolika god da je, neće moći da skrene pažnju sa onoga što se desilo, nije dovoljno velika da mogu da se iza nje sakriju od odgovornosti“, rekla je Grbović.

A šta je Vama srcu najbliže?

Pročitajte još

Komentari (48)

Vidi sve komentare