Dan uživo o broju prijava za nasilje u porodici, Ohridskom dogovoru…

EEAS

Tužilaštva u Beogradu od početka godine do 28. februara razmotrila su 1.038 novih prijava za nasilje u porodici. Šta podstiče porast nasilja u porodici? Zašto žrtve često godinama trpe, pre nego što se usude da nekom priznaju svoje probleme, ako do toga uopšte i dođe? Kakve posledice ostavlja nasilje u porodici? O tome razgovaramo sa porodičnim psihologom Radmilom Vulić Bojović.

U Temi dana govorimo o evropskim integracijama Srbije u svetlu zaključaka samita lidera EU. S obzirom da dogovor iz Ohrida postaje integralni deo evropskog puta za Srbiju i Kosovo, na koji način će biti promenjen pregovarački okvir i Poglavlje 35? Šta će se od nas očekivati u narednom periodu? Može li Srbija u EU do 2030? Gošća emisije je Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Zašto je stradanje Roma u Prvom i Drugom svetskom ratu zanemareno i zaboravljeno u mnogim delovima sveta, u javnom diskursu i u istoriografiji? Šta su teme ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog Dana Roma? O značaju poštovanja ljudskih prava Roma i kulturne raznolikosti, razgovaramo sa Anastasijom Holc iz Udruženja ‘Romag’.

Kako uspostaviti teorijski diskurs u dijalogu umetnosti reči i umetnosti stripa? Odgovor na ovo pitanje daće četvorodnevna međuumetnička konferencija ‘Književnost i strip samit’ posvećena devetoj umetnosti, autorima stripa, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa, kao i široj publici, poštovaocima i svim fanovima stripa u Srbiji. O tome u današnjoj Sceni govore Pavle Zelić, strip scenarista i Marko Krstić, direktor Zaprokul-a.