Dan žalosti u Srbiji: U Rakovici zastava na pola drške od džogera

Vesti 28. sep 202306:30 41 komentara
N1

Povodom incidenta u selu Banjska na severu Kosova, u kojem su ubijeni jedan policajac Kosovske policije i trojica napadača, Vlada Srbije je sredu 27. septembar proglasila Danom žalosti.

Međutim, u Rakovici na objektu pošte, zbog nedostatka koplja, juče se neko dosetio i zastavu postavio na dršku za džoger za čišćenje, koja je za nastrešnicu bila vezana starim kaišem.

Propisi o načinu obeležavanja dana žalosti nalažu da organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužni su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Takođe, dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem zastave na pola jarbola ili na pola koplja. Pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona o obeležavanju dana žalosti obavlja MUP, i resorna ministarstva kulture, informisanja i obrazovanja.

Za kršenje navedenog zakona predviđena je kazna od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica, odnosno od 2.000 do 10.000 dinara za fizička lica.

Pročitajte još: