Srećan Uskrs, Hristos vaskrse!

Vesti 02. maj 202108:24 > 11:4332 komentara
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

Pravoslavni vernici slave danas najveći hrišćanski praznik – Uskrs, koji označava uskrsnuće Hristovo i pobedu života.

Poglavar Srpske prvoslavne crkve (SPC) Porfirije služio je jutros liturgiju u beogradskom Hramu Svetog Save.

Bogosluženju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predstavnici Grada Beograda, Katoličke crkve.

Nakon liturgije pročitana je uskršnja poslanica patrijarha Porfirija u kojoj se navodi da misli i molitve SPC „lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti“. „Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo“, navedeno je u poslanici.

Povezano:

U njoj se napominje da su Кosovo i Metohija simbol „dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi“ i tamošnja braća i sestre ohrabruju da „budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi“.

„Verujućim sinovima i kćerima“ u Crnoj Gori SPC patrijarh je poželeo u poslanici da ih u borbi za pobedu dobra protiv zla prate blagoslovi „velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih“.

Patrijarh Porfirije prvi put je služio uskršnju liturgiju kao poglavar SPC, za kojeg je nedavno izabran na Saboru.

U ponoć je prvu uskršnju liturgiju, takođe u Hramu Svetog Save, služio episkop remezijanski Stefan, pomoćnik patrijarha i starešina ovog hrama.

Uskrs je „praznik nad praznicima“, cela naredna sedmica se, u znak radosti, naziva Svetla.

Prati ga niz običaja. Vernici se pozdravljaju sa Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse, međusobno darivaju i kucaju jajima.

Jaja se obično boje u crveno i simbolišu obnavljanje života i vaskrsenje, prvo jaje koje je ofarbano ostavlja se do narednog Uskrsa i naziva čuvarkuća.

Ono simboliše rađanje života, a crvena boja nevino prolivenu krv Hristovu.

Episkop Teodosije služio liturgiju u Gračanici

Episkop raško prizrenski Teodosije služio je prvu vaskršnju liturgiju u manastiru Gračanica, a u besedi je ukazao na važnost saradnje Srpske pravoslavne crkve i države.

„Sve napore koje činimo, ne činimo sami kao Crkva i eparhija, već potpomognuti našom državom i Vladom preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju. Zato je ovo i trenutak naše zajedničke radosti. I kada radimo, onda smo svi uključeni u onome što je dobro, a i kada proslavljamo i radujemo se i tada smo zajedno“, poručio je vladika Teodosije.

Liturgiji je prisustvovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a kako je saopšteno, on će danas u porti ckrve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom mostu, deci podeliti uskršnja jaja.

 

Komentari

Vaš komentar