Danas: Spremna tužba protiv Pašalića za mobing

Vesti 05. avg 202109:49 komentara
Dragana Grabovica
N1

Tužba protiv zaštitnika građana Zorana Pašalića za mobing biće uskoro podneta Višem sudu u Beogradu, saznaje Danas.

Tužbu će podneti Dragana Grabovica, državna službenica zaposlena u instituciji Zaštitnika građana, koja je nedavno za N1 iznela tvrdnje o neprofesionalnom tretmanu koji doživljava na poslu i odnosu koji prema njoj ima ombudsman Pašalić i njegova zamenica.

Grabovica 12 godina radi u instituciji Zaštitnika građana. Pravnica je po obrazovanju, a za šest meseci penzionisaće se sa 40 godina radnog staža.

U penziju će otići iz medijskog sektora, u koji je raspoređena iz odeljenja za prijem građana.

„Moja tužba za mobing protiv zaštitnika građana Zorana Pašalića je spremna. Sačinila sam je nakon dužeg premišljanja o onome što će uslediti u takvoj vrsti sudskog procesa, jer to je jedini način na koji mogu da reagujem, kao pravnik sa višedecenijskim iskustvom u zaštiti ljudskih prava. Povod za tužbu je moj subjektivni osećaj da sam godinu i po dana zlostavljana na poslu na različite načine kako bih otišla u penziju pre 2022. godine, kada po sili zakona treba da okončam svoju radnu karijeru“ ističe Grabovica za Danas.

Kako ukazuje, zlostavljanje se odvijalo u više navrata i kroz različite oblike.

„Prvo sam u martu 2020. od pravnice u Prijemnoj kancelariji postala viša savetnica u Medijskom odeljenju, dve godine pred penziju. Preko noći sam premeštena u kancelariju, koju smo između sebe zvale „kaznena“, jer su u nju dolazile koleginice koje su ubrzo napuštale instituciju. Izgleda da je kod mene napravljena pogrešna procena, jer nisam otišla. Ne znam tačno šta se od mene očekivalo u tom resoru, jer radne ciljeve nikada nisam dobila, niti je prethodno obavljen razgovor o tome šta ću raditi. Moj sto je ostao prazan do danas, a poslove sam delila sa koleginicama i tražila da mi daju neki zadatak da bih imala šta da radim“, objašnjava Grabovica.

Nakon toga, dodaje ona, usledio je disciplinski postupak koji je pokrenut u maju prošle godine i posle nekoliko ročišta iz njoj nepoznatog razloga odložen je do daljeg, a da nije obaveštena iz kog razloga.

„Iako nisam želela da se nađem pred disciplinskom komisijom, ne želim mrlju u svojoj karijeri i s pravom očekujem da se ovaj proces koji se vodi protiv mene okonča na način koji ne urušava moje dostojanstvo. Pošto ni nakon tog neprijatnog događaja nisam dala otkaz, usledilo je rešenje o mojoj radnoj uspešnosti, u kome se zahteva poboljšanje u radu uz poseban nadzor. Za sada su moja i žalbe četiri koleginice koje nisu prihvatile sramne ocene usvojene od strane Žalbene komisije, no ni ovaj proces nije završen, jer je formirana nova Žalbena komisija i sledi nastavak“, navodi Grabovica.

Kako objašnjava, pošto razgovor sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem nije obavila, iako joj je obećan u septembru prošle godine, o svom položaju je obavestila predsednika Narodne skupštine i skupštinske odbore, kao i ostale državne organe u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih prava. Odgovore još nije dobila.

„Pored mene, još tri koleginice, iz različitih osnova, su podnele tužbu za mobing protiv Zaštitnika građana. Te tužbe se nalaze pred Višem sudu u Beogradu. Takođe, kao i ja, žalile su se i Upravnoj inspekciji. Odgovore i dalje očekujemo“, naglašava Grabovica, viša savetnica u Zaštitniku građana.

Ona ukazuje da, nakon što je prekinuta komunikacija između Pašalića i nje, odgovore o bitnim činjenicama koje su se ticale njenog radnopravnog statusa tražila je pisanim putem.

„Ti odgovori su mi bili posebno važni u pripremi tužbe za mobing protiv zaštitnika građana i žalbe koje sam dostavila Žalbenoj komisiji. U zahtevu za dobijanje informacija od javnog značaja, upućenog osobi koja je zadužena za ovu vrstu odgovora u Zašitniku građana, zamolila sam za odgovore na pitanja koji se tiču broja zahteva za sprečavanje zlostavljanja na radu u Zaštitniku građana, broja pokrenutih disciplinskih postupaka, broja zaposlenih i dodeljenih ocena. Ukupno osam odgovora koji se dobijaju jednim klikom na kompjuteru i koji mogu biti dostavljeni istog dana mejlom“, ističe.

Kako dodaje, sugerisano joj je da neke podatke potraži sama, ali je dostavljeno i Rešenje da se odbija zahtev koji se tiče pitanja o disciplinskim postupcima zaposlenih, pod obrazloženjem da bi objavljivanje ovakvih informacija ugrozilo druge postupke koji su u toku.

„Pošto ovakav odgovor smatram neprimerenim, obratiću se Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za dostavljanje ovih podatka. Kao epilog u ovom i ostalim slučajevima imamo situaciju da zaposleni jedne institucije preko drugog organa traži podatke od javnog značaja, sve na račun poreskih obveznika. Pored toga što ću ja ili drugi građani u istoj situaciji čekati odgovor duže, uvećavaće se troškovi koji su mogli biti izbegnuti, uključujući i broj predmeta kod Poverenika“, kaže Grabovica.

Naglašava da svoju borbu za pravo žene od 64 godine da dostojno dočeka penziju vodi sama.

„Dugogodišnje iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava mi ne dopušta da ćutim i trpim zlostavljanje, to je moj put koji sam sama odabrala“, ističe Dragana Grabovica.

S druge strane, zaštnik građana Zoran Pašalić rekao je, povodom tvrdnji Dragane Grabovice da je izložena mobingu, da “mobinga nema”.

Kako nam je ukazao Pašalić, protiv Grabovice se vodi disciplinski postupak toga što je nemarno i nesavesno radila tokom 2019. godine, jer nije nadzirala rad koleginice koja u toj godini nije rešila čak 87 predmeta.