Danas: Šta piše u strogo poverljivom novom francusko-nemačkom predlogu za Kosovo

Vesti 08. dec 202213:58211 komentara
Kosovo
Izvor: Armend NIMANI / AFP

U novoj verziji francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja nema odstupanja od osnovnih par principa – Kosovo dobija međunarodnopravnu prepoznatljivost, odnosno članstvo u Savetu Evrope, što je sigurno, kao i članstvo u Ujedinjenim nacijama, dok Srbija dobija Zjednicu srpskih opština, saznaje Danas iz diplomatskih krugova.

Povezane vesti

Podsetimo, u poslednjih par meseci, pod oznakom „poverljivo“ pojavilo se nekoliko verzija ovog francusko-nemačkog predloga za konačnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Javnosti je ostao nedostupan sadržaj, osim informacija od čelnika Evropske unije da je taj dokument bivao uručen predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

Za razliku od predsednika Srbije, premijer Kosova nije imao toliko značajnih zamerki predlogu, piše „Danas“. Između ostalog, isticao je da bi, prema toj agendi, konačni sporazum trebalo da bude potpisan najkasnije do marta sledeće godine, što bi, prema njegovoj interpretaciji značilo i međusobno priznanje Kosova i Srbije.

„Bez nagrade o članstvu, samo dodatni novac“

Diplomatski izvori „Danasa“ kažu da je izvesno da u tom dokumentu nema „nagrade“ o punopravnom članstvu za obe države u EU, ali da, izvesno ima dodatnog novca, fondova i takozvanih „puševa“.

Takođe, sagovornici „Danasa“ kažu da je u dokumentu francusko-nemačkog predloga prvobitna zamisao formiranja Zajednice srpskih opština izmenjena i da to neće zajednica koja je predviđena Briselskim sporazumom.

Kako je „Danas“ nezvanično saznao i izvestio, Aleksandar Vučić ima samo par nedelja da se izjasni o ovom predlogu.

„Ovo nije i neće biti istorijski dokument“

Sagovornici „Danasa“ još dodaju da će se planirani pravno-obavezujući sporazum svesti na obavezujuće uputstvo i svakako neće biti istorijski dokument koji će biti prekretnica u izgradnji dugoočekivanog trajnog mira između dva društva.

„Da je situacija takva svedoči i činjenica da Vučić i Kurti ne samo da ne pripremaju svoja društva za takav istorijski iskorak, već rade suprotno, antagonizuju odnose, donose provokativne odluke i ignorišu sprovođenje već postignutih sporazuma čime sugerišu da čak i kad bi pod pritiskom potpise stavili na takav dokument, da bi održivost istog bila u najmanju ruku upitna“, objašnjavaju oni.

Na kraju, interpretiraju i predviđaju ishod, odgovornost za duge pregovore snosi EU i zemlje članice koje iznova narušavaju sopstveni legitimitet odlaganjem donošenja krajnog rešenja i neodlučnosti u odnosu prema populističkim režimima u Beogradu i Prištini.

Komentari

Vaš komentar