Danica Popović: Naši stanovnici će da kopaju litijum, očekujte da budete bolesni

Vesti 18. jun 202409:35 118 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao da je privatni lobista Rio Tinta, rekla je profesorka ekonomije Danica Popović i istakla da su naša budućnost kopanje litijuma i sumporno-azotne kiše.

„Ne shvatate da Srbija ne treba da postane zemlja obrazovnih ljudi. Njeni stanovnici će da kopaju litijum, to je vaša budućost“, rekla je profesorka Popović u Novom danu.

Ona je dodala da će za to dobiti plate kolike se daju, ali ne dovoljne da od njih može da se kupi električni automobil.

Dragiča je situacija, napominje, u Mađarskoj.

„Nećemo raditi što i oni, što rade Kinezi koji su u Mađarskoj napravili fabriku električnih automobila i baterija. A kod nas je na ceni litijum, mi smo najniži stepen. Taj dim kroz sumpordioksid dolazi ravno kao kiša u Beograd. Očekujte sumporne-azotne kiše nad vašom glavom. Očekujte da postanete fizički bolesni“, poručila gošća Novog dana.

Ona objašnjava da Srbija mora da privlači strane investicije da bi održala ovaj kurs, a da za uzvrat mora da daje ustupke, što su do sada bile subvencije.

„Sad se pojavila vest da strani investitor ne mora da obrazlaže svoj projekat, tako što država radi analizu kao neko ko je zainteresovan za prave efekte. Nego taj koji će da gradi, taj radi analizu. Ja treba kod vas da polažem ispit i sama ću da napišem koliko sam spremna i za koju ocenu sam spremna“, rekla je profesorka komentarišući Nacrt Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“.

Popović pita ko je to potpisao i napominje da nemamo imena tih ljudi.

„U peticiji protiv Rio Tinta vi tačno vidite ime i prezime svake osobe, naša strana se ne stidi svojih imena. Čega se oni stide“, pita sagovornica N1.

Međutim, to ne znači da je stvar gotova, kaže Popović i napominje da predsednik ne može da se igra kako hoće, podsećajući da je već jedanput izgubio na ovom planu.

Građanima poručuje da mogu da budu besni i da izađu na ulice ili mogu samo da budu besni.

„Nas su svi izneverili. Ostalo nam je da kažemo ‚mi smo osnova ove zemlje, na nama sve počiva! Pa neće biti da ćete nas da preskočite i da ostanete tu gde jeste‘. Moraće i opozicija da se vrati u normalu, moraće i predsednik da prestane“, rekla je Popović.

Ona podseća da su neki predsednici po sveteu uhapšeni zbog saradnje sa Rio Tintom.

„Ako hoće da bude sledeći samo treba da nastavi ovim rečnikom koji sada korisit“, istakla je gošća Novog dana.

Privredni rast dostigao maksimum

Profesorka Danica Popović kaže da je trenutni privredni rast maksimalani koji nam stoji na raspolaganju.

„Analize pokazuje, da bismo zadržali isti odnos prema Evropskoj uniji mi treba da imamo 6 do 7 odsto godišnju stpu rasta, a mi nemamo 3,5. Što će reći da mi svake godine zaostajemo već sada“, kazala je profesorka Popović.

Komentarišući izveštaj Fiskalnog saveta Srbije, profesorka Popović kaže da je tačno da su investicije bile oko 15 odsto, a da su sada 25, ali da se to radi kao EXPO kroz lex specialis.

„To je društvo prevaranata koji su našli način da pokupe sve te pare i da to plasiraju na neka mesta koja su neefikasna“, istakla je Popović.

Dodaje da napredak, osim u autoputevima i drugim korisnim stvarima, postoji u glupostima i suludim investicijama kao što su stadion u Surčinu ili fabrika vakcina.

„Fali ono što su male privatne investicije, na njima se bazira razvoj čitave Evrope. To su porodične firme i investicije. Kada dođe stranac ima niz podugovarača koje uzima iz zemlje, jer je to najlakše. Ovde se to ne dešava, oni su potpuno svoji. A tih privatnih investicija na kojima se zasniva razvoj, njih nema“, objasnila je gošća Novog dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare