Danica Popović: Osuđena sam, odbačena i udaljena bez presude

Vesti 05. feb 202111:13 > 11:14 13 komentara
N1

Da nije medija, još ne bih znala kako mi izgleda sudbina, poručila je u autorskom tekstu za Danas profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, koja je, po odluci Etičke komisije udaljena sa predmeta Međunarodna ekonomija "zbog neetičkog ponašanja".

Povezane vesti

Popović je podsetila da joj je jesenas dekan Ekonomskog fakulteta preko medija izrekao javnu opomenu za plagijat, čineći prekršaj, jer na glasanje nije stavio mišljenje Etičke komisije o njenom slučaju.

„Da stvar bude još gora, kada sam dobila pisanu odluku dekana u njoj je pisalo da imam pravo da se žalim odboru za etiku, što sam odmah i učinila. Sačekam predviđeni rok od 60 dana – ništa. Tek posle 94 dana iz medija saznajem da je moja žalba odbačena, jer je trebalo da se žalim na istu adresu, samo da žalbu drugačije naslovim“, dodala je ona za Danas.

Zašto je moja žalba ovako završila, upitala je Popović i ukazala da je jedno objašnjenje da je profesor Vuk Radović, predsednik Odbora Beogradskog univerziteta za profesionalnu etiku, istovremeno profesor Pravnog i „honorarac“ na Ekonomskom fakultetu.

„A taj se status dobija ili gubi po odluci dekana protiv koga je Radović trebalo da presudi“, istakla je Popović.

Popović je navela i da ju je dekan udaljio sa predmeta, a da ni on nije dobio rešenje o njenoj žalbi.

„A, moja žalba bi, da je razmatrana sigurno bila usvojena, jer je dekan flagrantno prekršio član 5, stav 10 Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, po kome je morao da stavi na glasanje mišljenje Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, u kojem je pisalo da moj prevod nije plagijat“, zaključila je Popović.

Komentari (13)

Vidi sve komentare