Danima privode aktiviste sa Starice – očekivali sve, ali ne i da će to biti noću

Vesti 28. sep 202219:14 20 komentara

Policija je uhapsila još tri osobe iz Majdanpeka zbog sumnje da su na planini Starici napali radnika kineske kompanije Ziđin i zapalili mašinu kojom je upravljao. Policija aktiviste sa planine Starica privodi na informativne razgovore već nekoliko dana. Vladimir Božić ostao je u pritvoru, a sinoć je pretresen stan aktivistkonje Irene Barbulović nakon što je za N1 govorila o situaciji na Starici. Policija iz Majdanpeka na razgovor pozvala je i poslanika Aleksandra Jovanovića Ćutu koji se kako kaže za N1 neće pozivati na imunitet.

Povezane vesti

„Dolazi do raznih privođenja građana, grad je inače pun pripadnika MUP-a sa svih stana Srbije, od juče je počelo privođenje i pretresanje stanova aktivista ali i nekih drugih ljudi koji nisu aktivisti“, rekla je ranije za N1 Barbulović.

Dok je govorila za N1 o atmosferi u Majdanpeku, policija je već bila ispred zgrade jedne od aktivistkinja.

Irena kaže da je policiju očekivala.

„Iskreno, ja sam decu na to pripremila već tri dana se pretresaju razni stanovi, sve sam očekivala ali ne da će to biti noću to je ono što me je i potreslo“, navela je Barbulović za N1.

Poziv na saslušanje dobio je i predsednik skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta koji je sednicu odbora zakazao za sutra u Majdanpeku.

„Ne radi se ni o čemu drugom osim o ideji da se utera strah svakom onom ko se pobuni protiv sveopšte pljačke Srbije i njenih sveopštih resursa. Oko 12 sati pozvao me je šef policije Majdanpeku da se javim na saslušanje zbog večeri kada je goreo bager, i neću se pozivati na imunitet“, dodaje.

U međuvremenu, Staricu je pokušala da obiđe ministarka energetike Zorana Mihajlović.

„Sanacija Starice mora da se odradi. Ako vi mislite da imate tu moć pobedite na izborima, promenite zakone, ukinite rudarenje“, poručila je.

Ministarkin pomoćnik kaže da žali zbog svih nemilih scena na Starici i nada se da će nadležne institucije brzo obaviti svoj posao, kao i da će svi uskoro dobiti sve detalje.

„Ove aktivnosti na sanaciji pukotina koje su se zaista pojavile predstavljaju samo rasterećenje, odnosno smanjenje tog vrha koji zaista može usled radova ili usled bilo kakvog seizmečkog potresa da naprave problem ili na kraju da izazovu klizanje kosina površinskog kopa“, objasnio je pomoćnik ministarke rudarstva Dejan Milijanović.

Protesti na Starici traju od juna, nakon što je Ziđin minirao planinu što je uznemirilo stanovnike Majdanpeka, a kamp je nekoliko puta bio porušen.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare