Daško Milinović: Obojica me pratila ranije, ovo je napad fašista na antifašistu

Vesti 16. apr 202113:42 > 17:1828 komentara

Radijski voditelj Daško Milinović, kog su jutros napala dvojica muškaraca, kaže za N1 da ih je i ranije primetio da ga prate i da bi jednog mogao da prepozna. Uveren je da policija može da reši ovaj slučaj i ističe da se radi o političkom napadu - fašista na antifašistu.

Kaže da nisu u pitanju teške povrede, jer ti koji su ga napali na svu sreću „nisu bili verzirani u tome što rade“, dodajući da je sve prošlo uz jednu krvareću ranu. „Oči su mi još malo crvene od suzavca, ali na svu sreću su bili smotani“, naveo je Milinović gostujući u N1 Studio Live.

Povezano:

Objašnjavajući kako se sve dogodilo, rekao je da je krenuo, kao i svako jutro, da radi emisiju i da je primetio dve osobe, koje su ga pratile prethodnih dana. „Već ranije sam mislio da su potencijalni napadači, „šmekali“ su me dva dana ranije, jutros su me napali… Kad sam video da mi prilaze na deset metara, bilo mi je jasno da će me napasti i imao sam vremena da zauzmem dobar odbrambeni položaj“, rekao je gost N1.

Manji i niži, sitniji, me je prvo poprskao biber sprejom i suzavcem, a ovaj drugi, krupniji, izvadio je, ja mislim, teleskopsku ako ne neku drugu metalnu palicu i udario me tri puta, na svu sreću sam imao vremena da zauzmem odbrambeni položaj i dobio sam sva tri udarca po podlaktici, dodao je.

Kaže da u prvi mah nije želeo da prijavljuje napad, ali da su njegov kolega Mlađa Urdarević i slušaoci insistirali da ode do lekara. Lekari su, zatim, po službenoj dužnosti to prijavili. Milinović navodi da je razgovarao sa predstavnicima policije, koji su ga saslušali, čak i sa načelnikom novosadske policije, pa sa tužiocem. Dao sam izjavu tužiocu i iskren da budem, prilično sam siguran da oni mogu da ih uhvate, rekao je. Ponavlja da su isti muškarci „bili su u izvidnici juče ili prekjuče“. Navodi da bi jednog mogao i da prepozna, jer prvi dan nije nosio masku, dok su danas  obojica bili s maskama.

„Imam ideju da se radi o fašističkim aktivistima, i to je napad na antifašistu – zbog stavova koje iznosim u javnosti. Pretnje i lajanja na internetu obično posle nekog vremena moraju da dobiju i fizičku manifestaciju. Radi se o fašistima i napad je politički motivisan – bio je to napad fašista na antifašistu“, rekao je Milinović.
Kaže da inače pretnje prima svakog dana.

„Znam da je ovo politička klima koja njima pogoduje, da oni cvetaju, i oni se osećaju kao da imaju krila… Ovo je, za sada, njihova zemlja i mi to moramo da promenimo ako želimo ovde da živimo. Trenutno živimo u okupaciji i to su službenici okupacije. Kada se žališ, znaš na koji stepen razumevanja možeš da naiđeš. Nisam video svrhu u prijavljivanju, nikad (pretnje) nisam prijavio“, kaže gost N1. Dodaje da je odabrao jasno da govori o ideji antifašizma i da mu je jasno da svojim delovanjem mora da izaziva takvu reakciju fašista. Takođe, kaže, ne veruje u svrsishodnost prijavljivanja pretnji.

Navodi da se ne plaši. Na pitanje da li očekuje da će policija pronaći nasilnike, Milinović kaže da je uveren da naši organi „jesu sposobni i opremljeni, pa čak i motivisani da urade stvari kad postoji politička volja za to“. Nema dilemu da će policajci koji su preuzeli slučaj to relativno lako i rešiti.

„Jedino, voleo bih da se ovo nikad nikome ne desi više, ali to će se to, nažalost, i dalje dešavati, nasilje je u društvu veoma visoko, naši politički protivnici ne prezaju od nasilja i zastupaju nasilničku ideologiju i kad im oduzmeš nasilje – ništa im ni ne ostaje“, kaže Milinović.

Ovde sada i vlast može da pokaže kako se poštuju ljudska prava, navodi i smatra da će  slučaj biti razrešen, jer je napad dobio dosta medijske pažnje, a i zato jer je i sam javna ličnost i ima neku reputaciju. „Ali, žao mi je manjina – Roma, homoseksualaca i drugih nacionalnih, verskih manjina koja nemaju tu zaštitu, jer nisu javne ličnosti, a svakodnevno su na meti fašističkih batinaša“, dodao je.

Kaže da ništa novo nije uradio što bi ih dodatno izvelo iz takta, odnosno da nema konkretnog povoda za ovo što se jutros desilo.

Razgovor je završio uz „Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Podsetimo, premijerka, Ministarstvo kulture, novinarska udruženja NUNS i NDNV i pojedine političke stranke, osudile su napad na Milinovića.

Komentari

Vaš komentar