Debata o članstvu Kosova u SE, Bakojani pozvala da se prihvati njen izveštaj o prijemu

Vesti 16. apr 202417:45 > 19:46 65 komentara

Debata o predlogu prijema Kosova u Savet Evrope u toku je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu. Za učešće u debati prijavljeno je 65 poslanika, a podneto je 15 amandmana na tekst predloga za prijem. Izvestiteljka Dora Bakojani je pozvala PSSE da prihvati njen izveštaj o prijemu Prištine.

Bakojani je rekla da uprkos zabrinjavajućem pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovo kad je reč o pravima manjina, izražava uverenje da su vlasti u Prištini spremne da nastave sa suštinskim reformama kako bi se efikasno zaštitili svi građani Kosova. Bakojani je naglasila da se u njenom izveštaju ne zauzima nikakav stav o statusu Kosova, i dodala da je to traženo od nje ona ne bi preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Ona je istakla da postoje tri ključna problema koja se moraju rešiti – implementacija odluke ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, problem nelegalne eksproprijacije imovine Srba sa Kosova, kao i uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Bakojani je ocenila da sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova, koje je čekalo sprovođenje od 2016. godine, a kojom je vraćena imovina manastiru Visoki Dečani predstavlja veliku pobedu vladavine prava.

Ona je za govornicom PS SE rekla da PSSE obavezuje Kosovo da obezbedi da se eksproprijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona.

„Zbog toga smo obavezali Kosovo da obezbedi da se ekspropijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona“, rekla je ona.

Bakojani je navela da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) najvažnije otvoreno pitanje o pravima manjinana Kosovu, ali da se ono nije moglo rešiti, jer je od 2013. godine osnivanje ZSO kamen temeljac dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Ona je rekla da je ZSO trenutno nedostižna, a da Komitet ministara to pitanje treba da uzme u obzir.

Bakojani je u izveštaju preporučila prijem Kosova, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koja je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Druga dva uslova – formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama na severu sa većinski srpskim stanovništvom Priština nije sprovela.

Šefica delegacije Srbije: Ono što radite je presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju

Šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja oštro je kritikovala preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope i poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan, koji će otvoriti Pandorinu kutiju, kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.

„Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura“, rekla je Pantić Pilja.

Ona je ironično čestitala izvestiocu za prijem Kosova u Savetu Evrope Dori Bakojani na onome što radi, jer će, kako je rekla, „ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve norme međunarodnog prava i principe na kojima se zasniva ova organizacija“.

Ona je podsetila da je Bakojani jasno rekla da Kosovo mora da ispuni tri uslova za članstvo u Savetu Evrope i da će tek tada dati svoje pozitivno mišljenje, od kojih je prvi i osnovni uslov formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza Prištine propisana Briselskim sporazumom pre 11 godina.

„Osnivanje ZSO je osnovni preduslov za dijalog Beograda i Prištine. Upamtite, ako dozvolite da takozvano Kosovo uđe u Savet Evrope bez prethodnog uspostavljanja ZSO, ZSO nikada neće biti uspostavljena“, naglasila je Pantić Pilja.

Podsetila je da je Bakojani rekla da je osnivanje ZSO neophodan uslov za efikasnu zaštitu ljudskih prava nacionalnih manjina i ocenila da je Bakojani pokazala da joj nedostaje integritet i da je licemerna.

Ona je ukazala da od kada je Kurtijev režim na vlasti na Kosovu i Metohiji, traje progon i etničko čišćenje srpske zajednice.

„Događa se masovni egzodus. Skoro 14 odsto Srba je napustilo Kosovo i Metohiju. Srbi svakodnevno doživljavaju etničke napade i nije vas briga. Prištinske vlasti hapse, zastrašuju, streljaju i pljačkaju Srbe na KiM. Već 10 meseci srpska roba ne sme da uđe na KiM. Uklonjene su table sa nazivima mesta na ćirilici. Zabranjena je upotreba dinara, ugrožavajući egzistenciju preostalog srpskog stanovništva. Za pokušaj ubistva dvojice srpskih dečaka prošlog Božića niko nije odgovarao“, naglasila je ona.

Predstavnik grupe liberala i demokrata (ALDE) nekadašnji premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je tokom rasprave da je Priština „konačno“ odlučila da primeni odluke ustavnog suda o manastiru Dečani, ali je dodao da to ne može biti dovoljno za podršku pristupanju. Cipras je rekao da su potrebne akcije u vezi sa zakonom o eksproprijaciji i dobronamerni predlozi za formiranje Zajednice srpskih opština, uključujući i mapu puta.

Predstavnik mađarske delegacije Zolt Nemet rekao je da Evropska konzervativna partija, iako u principu podržava članstvo Kosova u PS SE, ali ne može da prihvati izveštaj Bakojani.

On je naveo da je neformiranje ZSO prvi razlog i dodao da ukoliko PS SE odustane od toga sumnja da će kosovske vlasti ikada formirati ZSO i upitao predstavnike Odbora za politička pitanja zbog čega nisu prihvatili dva amandmana koji se tiču tog pitanja. Nemet je ocenio i da nepoštovanje legitimnog srpskog interesa ugrožava međunarodnu stabilnost i unutrašnju stabilnost Srbije i da to nije u interesu SE.

Odbijeni amandmani Srbije

Pre plenarne sednice Politički komitet PSSE odbio je sve amandmane srpske i italijanske delegacije kojima je pokušao da se tekst predloga ublaži i da se odluka o prijemu Kosova odloži dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“.

Srbija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje Zajednice srpskih opština bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva Kosova za članstvo, a ne „post-pristupna obaveza“, kako stoji u preporuci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će zahtev Kosova danas proći glasanje u PSSE ali da će se glavna bitka voditi 16. maja kada će o tome odlučivati Savet ministara. On je naveo da bi zbog angažovanja Francuske ova tačka mogla da bude sklonjena sa dnevnog reda, odnosno da se odloži odlučivanje.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je mali prostor da Beograd spreči ulazak Kosova u Savet Evrope (SE), ali da su na strani Srbije istina i pravda.

„Hvala onima koji su rekli da je tako nešto urušavanje kredibiliteta te organizacije. Ako se to progura, SE više ništa neće značiti“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, povodom amandmana italijanske delegacije i člana mađarske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE da se članstvo Kosova uslovi formiranjem Zajednice srpskih opština.

Ona ja istakla da je SE stvoren kako bi se štitila ljudska prava i istakla da Priština stalno ta prava krši Srbima.

„I kad bi bilo nezavisno, a nikada neće, Kosovo zbog toga ne bi moglo da bude primljeno u SE“, navela je Brnabić, konstatujući da su veliki istovremeno i moćni pa im se sve može, misleći na glavne zagovornike da Kosovo uđe u tu organizaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare