Debata o Savskom mostu: Proceniti stanje, bez odluka pre studije izvodljivosti

Vesti 08. dec 202213:55 41 komentara
N1

Učesnici debate o Savskom mostu "Konačna reč struke", saglasni su da je neophodno proceniti trenutno stanje tog mosta i ne donositi odluke o mostu pre studije izvodljivosti.

POVEZANE VESTI:

U okviru debate, koju je organizovao Centar za lokalnu samoupravu, učesnici su kazali da ukoliko je jedna od opcija rušenje mosta – javnost treba da bude obaveštena o postupku rušenja kao i o ceni.

Direktor CLS Nikola Jovanović izjavio je pred početak debate da je najvažnije da se utvrdi šta je strategija razvoja saobraćaja u Beogradu, kako po pitanju prevoza i metroa, tako i po pitanju mostova.

„Vreme je da populizam i politikantstvo u Beogradu ustupe mesto struci i ozbiljnoj razvojnoj strategiji“, rekao je direktor CLS u Medija centru.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Vladimir Momčilović ocenio je da nije do kraja završen plan novog Savskog mosta, jer je planiran završetak mosta na parku kod Ekonomskog fakulteta sa nepouzdanim daljim pravcima širenja odnosno neznanja da li će most dobiti produžetak. Prema njegovim rečima, Beogradu nedostaju veze Slavije sa Bulevarom Zorana Đinđića na Novom Beogradu i Ulice cara Dušana na Dorćolu sa Zemunom.

Stručnjak za mostovne konstrukcije Miodrag Plavšić kazao je da je neophodna studija izvodljivosti, koja bi okupila tim stručnjaka iz oblasti saobraćaja, urbanizma i konstrukcije.

Kako je naveo, neophodna je procena stanja i kapaciteta izdržljivosti postojećeg mosta, a ukoliko do rušenja dodje – neophodno je utvrditi postupak rušenja.

„Čini mi se da ljudi koji ne razmišljaju stučno, nego su poneseni nekom idejom, zaboravljaju da izmeštanje postojećeg mosta nije proces koji se obavlja tako što vi uzmete most odnesete ga i stavite na lokaciju B sa tačke A, gde je on sad“, rekao je Plavšić.

Član Međunarodne unije za javni prevoz Gradimir Stefanović rekao je da Beogradu treba fuknkcionalan most koji neće biti zatvoren duže od šest meseci.

„Mnogi gradovi požure, ignorišu javnost, ignorišu druge struke stignu do pred kraj – i onda maratonac slomi nogu“, istakao je Stefanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare