Deca koja žive i rade na ulici u riziku od oboljevanja i trgovine ljudima

Vesti 12. apr 202215:54 3 komentara
Shutterstock

Deca koja žive i rade na ulici suočena su sa najvišim nivoima rizika, od oboljevanja i korišćenja psihoaktivnih supstanci, do toga da su češće žrtve zlostavljanja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja o primeni Opšteg komentara broj 21 UN Komiteta za prava deteta o deci u uličnoj situaciji.

Na skupu, organizovanom u Beogradu povodom Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji, Tanja Srećković iz Ministarstva za ljudska prava i društveni dijalog ocenila je da život i rad na ulici imaju dalekosežne posledice po razvoj te dece.

„Gotovo sve usluge i službe su im nedostupne, a sama deca su ignorisana, isključena i stigmatizovana od društvene zajednice kao i od svojih vršnjaka“, rekla je Srećković.

Ona je dodala da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa resornim ministarstvima i Republičkim javnim tužilaštvom započelo izradu plana zaštite dece u uličnoj situaciji od nasilja, iskorišćavanja i zanemarivanja.

„Nadam se da će uskoro biti usvojen taj plan, koji treba da obezbedi brzu i efikasnu intersektorsku saradnju u zaštiti dece u uličnoj situaciji“, kazala je Srećković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare