„Deca nisu samo broj“: Protest Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju

Vesti 07. jun 202313:51 > 17:01 11 komentara
N1

Predstavnici Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju zatražili su oštrije kazne za vozače koji izazovu nesreću sa smrtnih ishodom. Oni su šetnjom Ulicom kneza Miloša do zgrade Apelacionog želeli da ukažu na problem. Ispred suda ostavili su siluete dece koja su nastradala u saobraćajnim nesrećama u Srbiji.

Okupljeni članovi porodica stradale dece nosili su transparente „Deca nisu samo broj“, „Pravda za svu nevino stradalu decu na putevima u Srbiji“, „Tražimo oštrije kazne za ubice dece u saobraćaju“…

Pre šetnje do zgrade suda, predstavnici udruženja održali su konferenciju za novinare na kojoj su ponovili zahteve, a oni su – da se izmeni Krivični zakon i Zakon o bezbednosti u saobraćaju.

Na konferenciji se čulo da se odgovornost „stalno prebacuje s jednog na drugog“, “ da je vreme da neko lupi šakom o sto i kaže – dosta!“.

„Decu ne možemo da vratimo, ali neko mora da kaže – dosta“, kazali su iz udruženja.

Roditelj nastradaliog dečaka Vukašin Mrđić rekao je da onog trenutka kada policijac ili lekari saopše porodici da im je dete stradalo, oni postaju „prepušteni sami sebi. Prema njegovim rečima, ne postoji ni jedna institucija koja bi pružila stručnu pomoć prodicama nastradale dece, jedini način da pobede tugu je da razgovaraju između sebe i sa porodicom, ali da to nije pravi način.

Majka nastradale devojčiće Vera Janković rekla je da su oni roditelji koji su svoju decu sahranili, a da zahvaljujući lošim zakonskim regulativama žive potpuno normalno, većini čak ni vozačke dozvole nisu oduzete. Janković je istakla da su porodice stradale dece u saobraćaju prinuđene da organizuju proteste i vrše pritisak preko medija da bi optužnice bile podignute, jer se na to čeka u nekim slučajevima i više od dve godine.

Mi jurimo tužioce, a oni bez obzira što imaju obavezu da nas prime to izbegavaju, a kad uđemo u sudnicu nemamo prava da pričamo, dok ubice i njihovi advokati imaju sva prava, naglasila je Janković.

„Sve to zajedno ukazuje da naša deca za zakon i sudstvo nisu ugašeni životi nego su samo brojevi krivičnog postupka „, rekla je Janković.

Kazne koje dobijaju ubice dece u saobraćaju su u većini slučajeva u okvirima zakonskog minimuma, što je oko godinu i po dana, a mnogi završe sa nanogicama, zaključila je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare