Dečaku iz Aleksinca oduzeta zlatna medalja iako je ubedljivo i regularno pobedio

Vesti 30. nov 202213:55130 komentara
plivanje takmičenje
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Učeniku četvrtog razreda Osnovne škole "Ljupče Nikolić" iz Aleksinca Vukašinu Stojkoviću takmičenje u plivanju održano u niškoj hali "Čair" ostaće zauvek u ružnom sećanju jer su mu organizatori takmičenja oduzeli zlatnu medalju samo deset minuta nakon što su mu je dodelili, iako je ubedljivo pobedio.

Takmičenje je organizovao Savez za školski sport grada Niša, a među plivačima je pored Vukašina bilo još nekoliko učenika iz Aleksinca, ali ni oni nisu dobili medalje iako su ih zaslužili plasmanom na jedno od prva tri mesta.

Organizatori takmičenja oduzimanje medalja deci koja su ih zaslužila pravdaju time da su medalje bile namenjene isključivo učenicima iz Niša jer je u pitanju bilo gradsko školsko prvenstvo, ali roditelji smatraju da nema nikakvog opravdanja za to što se na bazenu dogodilo.

Kristina Stojković, majka desetogodišnjeg Vukašina Stojkovića, kazala je za agenciju Beta da je njen sin i prethodne tri godine učestvovao na istom takmičenju i tada je dobijao medalje, iako se i tada takmičio kao učenik škole iz Aleksinca.

„Dete se vratilo sa bazena potreseno i postiđeno. Proglasili su ga za pobednika, bio je na pobedničkom postolju i dobio medalju, ali samo desetak minuta nakon toga neko od organizatora je prišao i rekao mu da mora da skine medalju i da je da dečaku koji je osvojio drugo mesto“, istakla je Stojković.

Ona je naglasila da se njen sin, kao i druga deca iz Aleksinca, nije sam prijaviio za takmičenje, već je poziv za učešće dobila škola i preko škole je bio prijavljen.

„Sa decom je bila pedagog škole, a na tribinama su bili i roditelji druge dece koji su pokušali da reaguju kada su našem sinu oduzeli medalju, ali uzalud. Vukašinu su rekli da će svakako ići na republičko takmičenje jer je rezultatom to zaslužio, ali da medalju neće dobiti“, kazala je Stojković.

Prema njenim rečima, dodatno ih je pogodilo ponašanje organizatora nakon pokušaja roditelja da isprave nepravdu prema Vukašinu jer su im poručili „da oni u Aleksincu mogu da dele medalje kome hoće, ali da to ne mogu da rade u Nišu“.

„Niko ne želi da deli medalje, već da ih dobiju plivači koji su ih zaista zaslužili. Umesto da govorimo o motivisanju dece da se što više bave sportom, mi u 21. veku govorimo o oduzimanju medalje“, naglasila je Stojković.

Ona je dodala da je njen sin stabilan dečak, rešen da nastavi da trenira plivanje uprkos tome što mu se dogodilo na „Čairu“. Stojković je podsetila da Aleskinac nema bazen tako da roditelji svakodnevno voze decu na treninge u Niš.

Jovan Jovanović iz Saveza za školski sport grada Niša rekao je za agenciju Beta da je učenik iz Aleksinca greškom protokola dobio medalju i da je zbog toga morala da mu bude uzeta.

„Na ‘Čairu’ je organizovano prvenstvo grada Niša i medalje i priznanja za pobednike obezbeđuje Savez za školski sport grada Niša. Deca koja nisu iz Niša učestvovala su da bi ostvarila plasman na republičko takmičenje, ali pošto su oni bili učesnici okružnog takmičenja, a ne gradskog, za njih nije bilo medalja, jer okružno takmičenje niko ne pokriva nagradama“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, nastavnici koji dovode decu iz drugih mesta na takmičenja u Niš, ne samo u plivanju već i u drugim sportovima, za tu praksu dodeljivanja medalja samo pobednicima gradskog takmičenja znaju već 20 godina i nikada do sada nije bilo problema zbog toga.

Jovanović je kazao da je sa učenicima iz Aleksinca ove godine došla pedagog škole, koja očigledno nije o tome bilo obaveštena.

„Prethodnih godina su medalje dobijali i plivači iz Aleksinca, ali zato što smo imali višak medalja pa da nam ne bi stajale u fioci. Ove godine to nije bio slučaj“, izjavio je Jovanović.

On je kazao da jeste ružno dati medalju pa je uzeti, ali da to nije učinjeno, bez medalje bi ostalo dete kome je po propozicijama takmičenja medalja bila namenjena.

Komentari

Vaš komentar