„Roditelji ovo neće trpeti“: Pokrenuta peticija za vraćanje dečijeg programa na TV

Vesti 17. maj 202411:14 11 komentara
dete deca devojčica televizija tv
Shutterstock/Morrowind

Nakon odluke REM-a da iz svog Pravilnika za dodelu nacionalne frekvencije izostavi smernicu za dodelu frekvencije prema kojoj je bilo važno da televizija ima više od 20 odsto kvalitetnog programa, roditeljski portal Bebac pokrenuo peticiju „Vratite dečiji program na televiziju”.

„Bebac“ podseća da su nacionalne frekvencije javno dobro koje se ustupa emiterima, i da ovakva odluka REM-a predstavlja ozbiljan korak unazad, jer sada mališani na nacionalnim frekvencijama, više neće moći da gledaju dečije emisije, dokumentarce i crtaće.

Roditelji ovo neće trpeti! Donosioci odluka više se i ne pretvaraju da im je stalo do dece. Način na koji će se dodeliti javna frekvencija samo je nastavak nemara za javna dobra koja možemo videti svakog dana u našoj zemlji. Sada je to već manir na koji izleda treba da navikenemo. To je nova normalnost koju izgleda roditelji treba i moraju da prihvate. Nećemo i ne želimo to da prihvatimo“, poručuje se u saopštenju „Bepca“.

Ocenjuje se i da nedostatak jasnih smernica i obaveza za emitere, kao i nedostatak adekvatnih mehanizama kontrole i sankcija za nepoštovanje ovih smernica, doprinose sadašnjem stanju u kojem je kvalitet medijskog sadržaja ugrožen.

„Što znači da će se emitovati sve više Farmi i Elita, a sve manje crtaća, dečijeg programa, dokumentaraca i kulturnih emisija“, zaključuje se u saopštenju.

Peticiju možete potpisati OVDE.

POVEZANI VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare