Dedovinu pretvorio u prostor za decu i osobe sa autizmom

Vesti 02. apr 202314:02 8 komentara

Glumac Mikica Petronijević osnovao je udruženje "Svici u mraku" i svoju dedovinu kod Aranđelovca pretvorio u imanje koje pruža sadržaje za decu i osobe sa autizmom.

Danas se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom. Glumac Mikica Petronijević je osnovao udruženje „Svici u mraku“, a svoju dedovinu u selu Venčane kod Aranđelovca je obnovio i pretvorio u imanje koje će besplatno pružati sadržaje, prostor i radionice deci i osobama sa autizmom.

Pročitajte još

„Osnovali smo udruženje 2021. godine. Za vreme onog čuvenog zaključavanja i trajanja korone, kada nismo mogli da izvodimo svoju decu, a ni mi da izlazimo napolje, došao sam na ideju da tu svoju dedovinu rekonstruišem i napravim centar za višednevni boravak osoba sa autizmom, gde ćemo se družiti i biti podrška jedni drugima, gde će biti oaza, da roditelji ne moraju da se izvinjavaju zašto su njihova deca drugačija, zašto reaguju burno… Mesto koje će im oplemeniti život i svakodnevicu“, kaže on.

Dodaje da je mnogo stereotipa i predrasuda.

„Ne želim da budem ogorčen i ljut na bilo koga, postoji mnogo nepoznanica i za nas roditelje, i za samu nauku, nažalost, tu se nije mnogo odmaklo. Mi kad smo dobili Mihajla pre 24 godine, nismo znali ništa o tome, bili smo u mraku, moja ideja je bila da mladim roditeljima pružimo podršku, razmenjujemo iskustva“, kaže on.

Ističe da ne postoji registar da bi se znao tačan broj obolelih od autizma.

„Rana dijagnostika je bitna, kada deci može da se pomogne, prihvatanje od strane roditelja je bitno, kao i prihvatanje šire društvene zajednice. Sa decom je bolja situacija, postoje personalni asistenti, inkluzija je krenula…“, kaže.

Ipak, kaže, onda nastaje problem.

„Deca sa autizmom postaju odrasle osobe sa autizmom. Za omladinu ne postoje sadržaji koji bi im oplemenili dan, za odrasle i starije osobe ne postoje ustanove koje bi se njima bavile na adekvatan način, gde bi mi roditelji, posle odlaska sa ovog sveta, znali da naša deca ostaju u humanom okruženju“, ističe on.

To je, kaže, bila njegova ideja.

„Da to počne kao letnji inkluzivni kamp, da to postane mesto, da ne budemo deo problema, već da ponudimo deo rešenja. Skrenemo pažnju na nas, da smo tu tokom cele godine, a ne samo 2. aprila, kad je svetski, ili 3. oktobra kad je evropski dan osoba sa autizmom“, kaže.

Prošle godine su realizovali prvi letnji inkluzivni kamp.

„Imamo kapacitet od pet ležajeva. Ja sve ovo govorim kao roditelj, ne kao neko ko razume autizam ili može sa naučne strane o tome da govori. Ja pratim potrebe svog sina, naučio sam da mu to pružim, kada vidim osmeh na njegovom licu, znam da sam na pravom putu, hteo sam da to pružim i drugoj deci. Radionice, da uživaju u kontaktu sa prirodom… Autizam je široka lepeza svega, spektar, imali smo decu koja su se prvi put susrela sa domaćim životinjama, to blagotvorno deluje na njih, malo ih spusti, lepše spavaju…“, kaže.

Ističe da je potrebno malo više empatije i razumevanja prema svima kojima je pomoć i podrška potrebna.

„Imali smo akciju, išli smo peške od našeg centra u Venčanu, do Ostroga, 26 dana sam išao peške, 600 km, da bih skrenuo pažnju na problem dece i osoba sa autizmom. Želimo našoj deci da pružimo razne sadržaje, jer smatramo da imaju pravo i na školovanje i na rad i učešće u društvenoj zajednici, nadamo se da će se i država i sistem uključiti u to da počnu da realizuju zakone koji verovatno postoje, ali se ne primenjuju, da sci postanemo humani i da omogućimo sadržaje za našu decu“, kaže Petronijević.

Komentari (8)

Vidi sve komentare