Dejvid Kameron u Prištini: Britanija će pomoći Kosovu kako bi ga priznale zemlje koje dosad nisu

Vesti 04. jan 202413:19 78 komentara
AP Photo/Visar Kryeziu)

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron kazao je u Prištini da će Velika Britanija pomoći Kosovu kako bi ga priznale zemlje koje to do sada nisu učinile.

Kameron je to izjavio nakon sastanka s kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom i dodao da će Velika Britanija nastaviti da pruža podršku Kosovu gde je poslala više od 600 vojnika u sklopu podrške mirovnoj misiji NATO-a u toj zemlji.

“Velika Britanija igra važnu ulogu na Kosovu. Poslali smo više od 600 vojnika na Kosovo. Ponosni smo na obuku i podršku koju im pružamo i ponosni smo na uspeh koji ovde postižu”, rekao je Kameron.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, tokom susreta bilo je reči o bezbednosnoj situaciji, privredi i borbi protiv korupcije i koracima koje kosovska Vlada preduzima na tom području.

“Imali ste velike izazove u korupciji, ali glavni izazov je izgraditi državu koja je sigurna za sve zajednice”, rekao je Kameron, prenose Reporteri.

“Živimo u svetu velike neizvesnosti, velike nestabilnosti, svetu velikih sukoba i to je vreme kada zemlje poput Britanije trebaju podržati naše prijatelje, blisko sarađuju na našim važnim savezima i ulažu u oblasti koje su bile nestabilne, ali sada pokazuju velike znake stabilnosti i napretka. I zato smo mi ovde i zato želimo da nastavimo da sarađujemo s vama”, rekao je Kameron.

Ministarka Gervala kazala je da 90 odsto članica Evropske unije podržava integraciju Kosova u tu organizaciju.

“Posebno je zadovoljstvo videti britanskog ministra na Kosovu. Nakon dugo vremena, ovo je prva poseta jednog britanskog ministra spoljnih poslova Kosovu”, kazala je Gervala koja je zahvalila na podršci koju je Velika Britanija pružila Kosovu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani takođe je danas razgovarala s britanskim ministrom Kameronom o jačanju međunarodnog položaja Kosova i zajedničkoj predanosti miru, saopšteno je iz Kancelarije kosovske predsednice.

Tom prilikom Osmani je ponovila važnost članstva Kosova u NATO-u, počevši od uključivanja u Partnerstvo za mir, kao nužnog koraka za osiguravanje dugoročnog mira i sigurnosti u regionu i šire.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare