Dekan Hemijskog fakulteta: Ukoliko se ne reši problem stalnih troškova, bićemo prinuđeni da zatvorimo zgradu

Vesti 04. mar 202409:29 57 komentara

Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić izjavio je za N1 da je stav svih fakulteta koji se nalaze u toj zgradi, a ima ih sedam i dva instituta, da će, ukoliko se ne reši problem stalnih troškova, "biti prinuđeni da zatvore zgradu".

Zbog nedostatka finansijske podrške za materijalne troškove, dekani nekoliko beogradskih fakulteta upozoravaju da je moguće da dođe do zatvaranja pojedinih zgrada.

Kako kažu dekani, zavisno je za koje namene dobijaju i koji iznos od države, ne može se konkretno govoriti o jednoj cifri ili procentima, već neko vreme upozoravaju da nema više čekanja.

Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić kaže da nikad nisu dobijali dovoljno novca da pokriju sve stalne troškove.

„Problemi počinju izrazito 2022. godine kada je poskupela struja, tada je bilo 10 odsto, a od 2022. poskupljenje je 100 odsto za fakultete, taj deo za nas postaje neizdrživ, jer nemamo dovoljno novca, posebno za velike fakultete koji imaju veliku zgradu i veliki utrošak struje“, kaže on.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, da u ovom trenutku ostanu na potrošnji od prošle godine, fakultetu fali 27 miliona da plati samo struju i grejanje.

„Poskupeli su i troškovi iznošenja smeća i vode, tako da je taj iznos još veći samo za pokrivanje računa. Prvi sastanci su bili odmah 2022. sa tadašnjim ministrom prosvete Brankom Ružićem, sa predstavnicima EPS, moram reći da tu nismo našli nikako rešenje, 2022. je Univerzitete usvojio platformu vezanu za finansiranje visokog obrazovanja, u skladu sa tim aprila 2023. formirana je Radna grupa za rešavanje finansiranja visokog obrazovanja“, kaže.

Dodaje da se „još nisu pomerili sa mrtve tačke“.

„U januaru je održan sastanak sa predstavnicima finansija i prosvete, dobili smo obećanje da će početi da se rešava problem stalnih troškova“, navodi on.

Podseća da u zgradi nije samo Hemijski fakultet.

„Ovde je smešteno sedam fakulteta i dva instituta, stav svih dekana naše grupacije je da ukoliko se ne reši problem stalnih troškova, da ćemo biti prinuđeni da zatvorimo zgradu. Nećemo moći da plaćamo račune, u slučaju da ne plaćamo sledi blokada računa i dolazak izvršitelja koje smo opet dužni da nagradimo za njihovo izvršenje zbog toga što će nam blokirati račun. Do maja možemo da izdržimo, trošimo sve finansijske resurse na pokrivanje ovih računa, posle maja ne verujem, ponovo ćemo održati sastanak i doneti konačnu odluku“, kaže on.

Ističe da su oni svi prirodnjaci.

„Kod nas je potpuno drugačiji način razmišljanja, nismo u dovoljnoj meri menadžeri da možemo da rešimo problem nedostatka toliko količine novca za pokrivanje računa, biće vrlo pažlivo razmotrene mere, da li će biti upisa, to je odluka koju će doneti dekani svih fakulteta“, kaže Roglić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare