Dekan Medicinskog: Vakcinisao bih se svakih mesec dana, ako je potrebno

Vesti 01. okt 202118:50 94 komentara
vakcinacija
REUTERS/Ramzi Boudina

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Lazar Davidović izjavio je da je prema medicinskim saznanjima i onome što je objavljeno u literaturi jedina prava mera protiv koronavirusa vakcinacija. "Ako je potrebno, vakcinisao bih se svakih mesec dana. Vakcinisali su se svi najbliži u mojoj užoj i široj porodici, moji prijatelji – mislimo da je to u ovom momentu jedino ispravno", rekao je Davidović za Nova.rs.

„Ja sam vaskulatni hirurg i ne mogu kompetentno diskutovati o tom pitanju kao što to mogu vakcinolozi, epidemiolozi, infektolozi, imunolozi. Slušam njih i na osnovu toga gradim svoje mišljenje. Zapamtio sam još sa studija medicine, epidemiologiju sam slušao ’79 – ’80 i ono što sam naučio je da nije hirurgija ta koja je spasila najveći broj ljudi u istoriji medicine, to su preventivne medicinske mere, a tu je uvođenje vakcine. Verujem da je vakcinacija spasila desetine miliona ljudi, možda i više. Zahvaljujući njoj brojne bolesti su iskorenjene, ili barem stavljene pod kontrolu. To je jedini način za suzbijanje bolesti za koje ne postoji specifična terapija, kao što je u ovom trenutku kovid 19“, rekao je Davidović.

Povezane vesti

Upitan za stav kolega koji su protivnici vakcinacije, kaže:

„Uz maskimalno uvažavanje mišljenja i maksimalno poštovanje tih kolega, ja moram da kažem da se sa njima ne slažem. Poručio bih im da koriguju svoje mišljenje“.

O merama koje su uvedene na Medicinskom fakultetu i razlozima zbog kojih su izazvale teliku buru, ističe da u dokumentu stoji da na praktičnu nastavu mogu da dolaze, bilo nastavnici, bilo saradnici, bilo studenti pod uslovom da nemaju nijedan znak akutne respiratorne infekcije i da su zaštićeni maskom.

„Tražili smo i da oni koji dolaze na praktičnu nastavu, u bilo kom svojstvu, budu ili vakcinisani, pokažu da su preležali koronu ili pokažu negativan antigenski ili PCR test. Prema podacima Studentskog parlamenta našeg fakulteta vakcinisano je više od 90 posto studenata pete i šeste godine i skoro 90 posto studenata treće i četvrte, jasno je da će broj onih koji treba da pokažu negativan test biti veoma, veoma mali. U krajnoj liniji, više instance – Univerzitet, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete i Krizni štab, prethodnih dana u ovom našem postupku nisu našli ništa loše.

Ukoliko nađu i budu tražili da ga korigujemo, istog momenta ćemo takvu odluku suspendovati i doneti novu u skladu sa instrukcijama koje budemo dobili. Imali smo u vidu jedan od najznačajnijih ciljeva u našoj zemlji, a to je zaštita javnog zdravlja svakog pojedinca, a istovremeno pokušaj i da se studentima medicine omugući praktična nastava kakvu u prethodnom periodu nisu imali. Želim da verujem da će sve ovo biti dodatan podsticaj studentima koji se još nisu vakcinisali da to učine i da će broj studenata koji će morati da pokazuju negativan test biti minoran“.

On je povodom negativnih reakcija na takvu takvu odluku, budući da je pokret Dosta je bilo najavio i tužbu, rekao da naravno nije prijatno kada čujete da će vas neko tužiti. „Ponavljam, mi smo imali najbolje moguće ciljeve u vidu – zaštititi javno zdravlje i zdravlje pojedinca. Ako bude bilo potrebno, na sudu ćemo iznositi naše medicinske argumente., a o svim ostalim argumentima upoznaće nas naša pravna služba i ako bude potrebe, branićemo se“, odgovara dekan za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare