Dekan: Profesor optužen za seksualno uznemiravanje isključen iz ispitnih obaveza

Vesti 07. jun 202210:0719 komentara
Izvor: Shutterstock

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica rekao je za "Probudi se" na televiziji Nova S da se očekuje da policijski organi uskoro istraže ceo slučaj seksualnog uznemiravanja studentkinja na fakulteta, a da će tek posle toga uprava imati prava da suspenduje profesora. Do tada optuženi profesor je isključen iz ispitnih obaveza.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica rekao je za televiziju Nova S da je o slučajevima seksualnog uznemiravanja studentkinja saznao iz medija i sa društvenih mreža u subotu i da je to „za ceo kolektiv bila škoantna vest“. U međuvremenu, doneta je odluka da profesor optužen za seksualno uznemiravanje bude isključen iz ispitnih obaveza, prenosi nova.rs.

Pročitajte još:

„Da bi mogli da pokrenemo bilo kakvu proceduru potrebna nam je prijava. Prvi put juče u 16 sati je stigla prijava na adresu poverenika fakulteta i nije jedina, mislim da je u međuvremenu stiglo još prijava i sad fakultet ima otvoren put da postupi po službenoj dužnosti. Doneli smo odluku da komisija zameni pomenutog profesora na svim predispitnim i ispitnim obavezama i pokušamo da obezbedimo klimu da neće doći do dalje eskalacije ovakve situacije s jedne strane, a s druge da obezbedimo kontinuirano odvijanje ispitnog roka u interesu studenata. To je jedina mera koju smo mogli da primenimo dok nismo dobili prijavu“, kaže Lojanica.

S obzirom na to da su prve prijave stigle, dodaje on, stvar sada ide preko poverenika o seksualnom uznemiravanju i započinje procedura predviđena u ovim slučajevima.

„Jedan od alata jeste i da se, ukoliko se utvrdi istinitost tvrdnji, preseli u domen javnog tužilaštva i da se pokrenu disciplinski i krivični postupak. Koliko sam saznao iz medija, tužilaštvo je pokrenulo postupak i policijski organi će doći da vrše istragu. To je momenat kada uprava fakulteta ima mandat da suspenduje profesora dok traje istražni postupak“, navodi Lojanica.

Upitan da li ima utisak da su studentkinje bile u strahu da prijave ove slučajeve, Lojanica odgovara potvrdno i dodaje da su neke od izjava iznetih na društvenim mrežama strašne.

„Mislim da smo sad prevazišli taj momenat i da je ceo kolektiv na stanovištu da to treba maksimalno sankcionisati, da je nulta tolerancija za seksualne zločine. Ja se iskeno nadam da će i fakultet i državni organi demonstrirati efikasost u rešavanju ovog problema. Vi ne možete znati kada će i gde i na kom mestu da se desi slična stvar“, zaključio je Lojanica.

Komentari

Vaš komentar