Demanti branioca Darka Šarića i Bojana Stanojkovića na navode sudije Terzića

Vesti 18. maj 202308:34 1 komentar
sudnica, čekić, suđenje, presuda
Pixabay/ilustracija

Advokat Dalibor Katančević, kao branilac Darka Šariča i Bojana Stanojkovića, dostavio je teskt odgovora na tekst iz NIN-a koji je objavljen i na N1 pod naslovom: "Kako je sklonjen sudija: Predsednica suda ispunila želju Šarićeve odbrane".

Katančević je u tom tekstu spomenut u kazivanjima sudije Dejana Terzića.

Objavljujemo tekst odgovora u celosti:

„Iskreno sam začudjen činjenicom da jedan sudija specijalnog suda, makar i upućen na to radno mesto, dozvoli sebi da svoj lik i delo promoviše na ovaj način, ponašajući se kao dete kojem je neko oduzeo zvečku. Da ne bude dileme, sasvim je jasno da je sudija Dejan Terzić samo oružje u rukama jednog dela sudske vlasti koji preko njega pokušavaju da se obračunaju sa predsednicom Vrhovnog suda Srbije i to iznoseći potpune neistine. Istine radi, sudija Dejan Terzić nikada nije bio sudija specijalnog suda već sudija koji je tu upućen – na ispomoć. Institut upućivanja po svojoj prirodi je takav da se treba koristiti samo u izuzetnim situacijama. Kod sudije Dejana Terzića ta „izuzetna situacija“ je trajala devet godina (!!!!) za koje vreme je on uredno primao duplu sudijsku platu, kao i ostale kolege koje su u tom posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu. Da li je žal za tom duplom platom, želja za ličnim promovisanjem ili nešto treće njega motivisalo na ovakvu blamažu, ne želim da nagadjam. Jedina istina je da je Visoki savet sudstva još 14.04.2022. godine usvojio molbu uvaženog sudije i produžio mu period upućivanja do 01.05.2023.godine. U toj odluci koja je javno objavljena na sajtu VSS i koju Vam dostavqam u prilogu, jasno stoji da se sudija Dejan Terzić upuje na rad u Viši sud u Beogradu počevši od 01.05.2022.godine, do okončanja predmeta u kojima postupa, a najduže godinu dana! Dakle, njemu novi predmeti nisu ni mogli biti dati u rad, već mu je upućivanje produženo kako bi okončao predmete koje očigledno nije uspeo blagovremeno da završi. Praktično su mu tada u VSS izašli u susret i dali mu drugu šansu. Vi sada sami procenite da li se, zapravo, iza svega ovoga krije pokušaj da mu nezakonitim dodeljivanjem novih predmeta , mandat i sve privilegije koje on nosi, bude neograničeno produžavan.

Prema tome, sudiji Dejanu Terziću je mandat produžen dan pre nego što je Darko Šarić uopšte i lišen slobode i već tada je sudija Dejan Terzić znao, kao i svekolika sudska javnost, da mu mandat ističe 01.05.2023.godine. Odbrana je od samog početka ukazivala na tu činjenicu smatrajući da se na taj način drastično krše prava okrivljenih budući da se jedan broj okrivljenih i dalje nalazi u pritvoru a da je bilo očigledno da će usled promene predsednika veća čitav postupak morati da krene ispočetka! Zašto mu je uopšte dodeljen predmet u rad kada je postojala relana mogućnost da on od 01.05.2023.godine neće obavljati funkciju upućenog sudije u Viši sud u Beogradu?

Iako je možda pre bilo za očekivati da ovakav ispad jednog sudije komentarišu sudski organi, moram da ukažem na besmislena aludiranja da predsednica Vrhovnog kasacionog suda odredjuje ko će suditi u predmetima u prvostepenim postupcima, pa i Darku Šariću. To je, u konkretnom slučaju, u isključivoj nadležnosti predsednika Višeg suda u Beogradu, koji shodno nakaradnom zakonskom rešenju ima diskreciono pravo da odlučuje ko će suditi u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, koliko dugo će suditi i u kojim predmetima će postupati. Postavlja se pitanje da li se ovakvim diskrecionim pravom ostvaruje pravo na prirodnog i nepristrasnog sudiju i pravo na pravično suđenje i koji su to kriterijumi po kojima se predmeti dodeljuju u rad konkretnim sudijama? Sav besmisao aludiranja sudije Terzića na to da je Darko Šarić imao bilo kakve želje u pogledu toga ko će mu suditi, te da je Visoki savet sudstva usvojio njegove želje najbolje ilustruje podatak da je predmet, nakon odlaska Dejana Terzića, dodeljen u rad sudiji Siniši Petroviću koji je praktično celi svoj sudijski vek posvetio osudi Darka Šarića i nikada, za više od deset godina sudovanja, ni jednu jedinu odluku nije doneo u njegovu korist. Pametnome dosta.

Navodi sudije Terzića o kažnjavanju advokata pa i o mom kažnjavanju, u situaciji kada ne postoji ni jedno jedino pravnosnažno rešenje jer su mu sva dosadašnja ukidana, ne zaslužuju poseban komentar budući da svaki student prava zna da ovakve odluke nemaju nikakvog dejstva niti značaja sve dok ne budu pravnosnažne. Ovde se postavlja pitanje odakle pravo sudiji Terziću da špijunira jednog advokata i to u vreme koje je dva sata pre zakazanog ročišta? O tome će odlučivati neki drugi nadležni organi…

Tačno je da sam sudiji Terziću poželeo srećan put u Novi Sad ali samo iz razloga što je i sam sudija na pripremnom ročištu potvrdio navode jednog od kolega branilaca koji mu se obratio i pitao ga da li je tačno da mu mandat nije produžen, što je sve i konstatovano na zapisniku sa navedenog ročišta. Dakle, radilo se o kulturnom i ljubaznom obraćanju a nikako o provokaciji kako je uvaženi sudija pokušao da predstavi. U svakom slučaju, ja mu i dalje želim puno sreće u budućem radu u Apelacionom sudu u Novom Sadu a meni kao braniocu Darka Šarića ostaje da još jednom sve medije pozovem na profesionalno izveštavanje i proveru ovakvih ili sličnih informacija koje nesporno mogu da nanesu nesagledivu štetu mom branjeniku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare