Demineri čiste „Slobodu“, meštani u strahu od neeksplodiranih naprava u poljima

Vesti 08. jul 202119:12 > 21:01 4 komentara

Specijalizovane deminerske jedinice iz Remontnog zavoda u Kragujevcu počele su da uništavaju neeksplodirane granate u fabrici "Sloboda" u Čačku. Iako je od prve eksplozije prošlo više od mesec dana, livade i voćnjaci oko fabrike i dalje nisu očišćeni. Meštani su ljuti, jer se plaše da obrađuju zemlju, i kažu da im sve propada. Radnici su se danas praktično prvi put pojavili u većem broju na poslu.

Iz „Slobode“ su obavestili građane da, ukoliko čuju detonacije iz pravca te fabrike, znaju da je u toku kontrolisano uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava. Reč o zaostalim granatama koje su se razletele nakon dve velike eksplozije.

Podsetimo, dve ogromne eksplozije u čačanskoj „Slobodi“ dogodile su se u junu i to u razmaku od samo dve nedelje. Poprilično su uplašile meštane koji žive u blizini fabrike. Iako su očekivali da će dobiti pomoć za sanaciju kuća i da će im imanja biti očišćena od granata, ništa od toga se nije dogodilo.

POVEZANE VESTI

Nakon prve eksplozije u magacinu, u dvorištima ljudi koji žive oko fabrike našao se veliki broj i neeksplodiranih granata. Zato su mnogi u strahu da obrađuju njive i kose livade.

„Ništa nije očišćeno, slati su demineri, čistili su sa detektorima, ali opet ima gelera. Pogledajte koliki gelera sam našao, i ne smem da kosim. To su jednu livadu samo pregledali, a ove ostale nisu ništa“, kaže jedan meštanin.

„Ja ne znam ni kol’ko je sve bilo, Bože sačuvaj, to je puklo, to je tuklo sa sviju strana, a ovo zadnje sad je bilo strašno, to je bilo Bože sačuvaj, to se sve sručilo tad – i crep i staklo, i kuće, sve je to popucalo“, navela je jedna meštanka.

N1: je l’ i dalje živite u strahu?

„Da, u nenormalnom strahu, najgore je preko večeri, kad treba da se legne da se spava, i onda noću razmišljam, idem, šetam po ovoj terasi, gledam ima li negde dima, ima li vatre. To je strašno! Ovo ko nije doživeo… Ovo je pakao, ovo nije život“, rekla je jedna žena.

Eksplozije su zabrinule i zaposlene, a njih je oko dve hiljade. Veći broj radnika praktično se prvi put danas vratio na posao. Ali, kako smo saznali, uglavnom su pozivani kako bi se očistio krug. Jedan broj njih je otišao na odmor, jer se plaše da dođu na svoja radna mesta zbog mogućih eksplozija.

Nakon poslednje eksplozije u fabrici „Sloboda“ u Čačku, iz sindikata su rekli da se ta grana industrije nalazi u velikom problemu. Rekli su i da postoje problemi sa bezbednom proizvodnjom i zastarelom opremom.

Još nije poznato šta su uzroci dva akcidenta koja su dogodila u “Slobodi“. Prvi, kada je eksplodirao magacin pun municije, i drugi, u kome je u vazduh odletelo skladište baruta.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku navode da se, povodom prve eksplozije i požara u ovom vojnom preduzeću koji su se dogodili 4. juna, intezivno preduzimaju radnje na utvrđivanju svih okolnosti i razloga događaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare